Japanska. Detta underbara språk som förbryllar och attraherar människor från hela världen. Många börjar studera men det är få som når hela vägen till att bli flytande.

Efter första ruset då varje nytt ord öppnar upp en ny värld av möjligheter hamnar vi alla i språkträsket beläget mellan nybörjarens entusiasm och den avancerade studentens känsla av kontroll. Varje nytt ord ger inte längre samma kick och listan på alla kanjis som måste memoreras tycks oändlig. Många fastnar och ännu fler tappar intresset eller motivationen.

Skulle du vilja lära dig japanska i japan? Läs mer i min stora guide om att studera i Japan och ta reda på vilka möjligheter som finns!

Lär dig japanska och lyckas undvika träsket

Jag är en av dem som faktiskt lyckats ta mig förbi träsket utan att sakta ner. På två år lyckades jag gå från i princip fullkomlig nybörjare till att få ett jobb på ett japanskt företag, där det huvudsakligen talades japanska. Så hur gick jag tillväga för att nå mitt mål och samtidigt ha kul längs vägen?

Jag kan inte direkt påstå att jag är överdrivet duktig på språk – och jag är knappast någon plugghäst. Jag klarade mig med nöd och näppe undan spanskaundervisningen i skolan med godkänt. Men när jag väl bestämde mig för att studera japanska förstod jag att det endast skulle vara möjligt för en soffpotatis som mig genom att skapa en disciplinerad och effektiv studieteknik.

Så hur undviker man träsket?

Japanska är Karate – rutin och aktivt engagemang

 

Lär dig japanska - Japanska språket är som karate - Vilse i Japan

Att lära sig japanska är som att lära sig karate – det kräver ständig övning och disciplin.

Språk är inte en passiv kunskap vi sitter på, det är en fysisk färdighet – precis som karate.

Jag vet inte vem det var som sa det till mig men det är en sanning som alltför få tar i beaktning. Du kan lika lite lära dig japanska från en lärobok som en karatestudent kan lära sig former via en bildbok.

Av alla japanskastudenter jag sett så är det ingen tvekan om att de duktigaste inte nödvändigtvis är de som pluggat mest. Nej, det är de som insett att språkinlärning endast sker genom rutiner och ett aktivt engagemang i dina studier. Det viktigaste steget av alla är att ta teorin och omvandla den till praktisk erfarenhet.

Precis som vid fysisk träning måste du ständigt tänja gränserna för vad du kan. Den enda vägen framåt är övning och repetition. En kroppsbyggare kommer aldrig utvecklas om han bara jobbar med samma bekväma vikter. Om du t. ex inte kan ett ord på japanska så ger du inte upp och byter till en lättare vikt (byter till engelska) utan du försöker beskriva ordet på ett annat sätt med ditt begränsade ordförråd.

Språkkunskaper är en färskvara, så det är viktigt att du studerar regelbundet. Det är bättre att studera en timme om dagen än att studera sju timmar en dag och skippa veckans sex andra dagar. Min rutin när jag studerade var att studera lite varje dag. Om du studerar japanska på heltid är detta inget problem, men om du studerar själv vid sidan av blir det lite svårare.

När jag var i Sverige gick jag upp sex på morgonen och pluggade en timme eller två innan jobbet. Jag såg till att göra det till en daglig ritual, precis som tandborstning eller en morgonjogg. Det låter inte särskilt roligt kanske, men faktum är att denna rutin gav mig en oerhörd känsla av tillfredställelse efteråt. Efter ett tag blev det nästan beroendeframkallande!

 

Ha kul! Använd material du är intresserad av

 

Att lära sig ett språk kommer aldrig vara bekvämt. Du måste starta från absoluta början. Du låter som en treåring med brytning, behöver nöta in massa ord du inte vet när du kan tänkas behöva och det kan vara tufft för självkänslan när man misslyckas gång på gång. Men en stor del av din tid kan faktiskt vara kul.

Det är inte i läroböcker du kommer lära dig japanska på riktigt. En bok som Genki kan hjälpa dig i början och är ofta en bra introduktion, men att titta på din favoritserie kan vara lika effektivt det – så länge du använder din tid på rätt sätt. Du måste använda din hjärna och engagera dig aktivt i dina studier. Ett exempel kan vara att titta på din favoritserie utan undertexter och snappa upp varje ord du hör dyker upp ofta och kolla upp det i en ordbok.

Vi människor kommer ihåg något lättast när det är inbäddat i en kraftfull emotionell kontext. Genom att titta fokuserat på en TV-serie du gillar kan du skapa färgfulla minnen kring dessa ord eller fraser – vilket gör dem mycket enklare att komma ihåg! Jag rekommenderar av uppenbara orsaker att titta på realistiska TV-serier med mycket vardagsinnehåll. De ord som ofta dyker upp kommer med större sannolikhet vara användbara i verkligheten.

Det behöver förstås inte bara vara TV-serier. Det kan vara podcasts, manga, böcker eller vad som helst – så länge det är kopplat till japanska och det är något du tycker om!

Japansk pirat eller karriärist i Tokyo – var tydlig med ditt slutmål

För att göra dina japanskastudier så underhållande som möjligt är det viktigt att du är ärlig mot dig själv och vet vilken ambitionsnivå du har. Att lära sig japanska ordentligt kräver tusentals timmar av studier och om du inte är beredd på det så måste du se dig själv i spegeln och reflektera kring ditt slutmål.

Tänk noga kring följande punkter:

  • Varför vill du studera japanska? Går du och drömmer om att förstå vad alla säger i din favoritanime? Vill du kunna besöka Japan och beställa ramen utan att använda engelska? Eller är ditt mål att starta en karriär i Japan?
  • Beroende på ditt slutmål så kommer din väg se väldigt annorlunda. Om du bara vill kunna hålla en konversation så kanske den bästa idén är att hitta en konversationspartner, titta så mycket som möjligt på japansk TV och lära sig de mest grundläggande fraserna. Kanji och komplicerade grammatiska regler är inte särskilt viktigt då.
  • Mitt mål med att plugga japanska var att därigenom få ett jobb i Japan så jag kunde stanna med min dåvarande flickvän. Ska du vara attraktiv på arbetsmarknaden i Japan måste du b.la kunna skriva affärsmail på japanska, kunna tala med kunder på åtminstone acceptabel keigo (respektspråk) och du kommer inte ha mycket hjälp av att lyssna på t. ex piratspråket i One Piece. När det därför var keigo på agendan i skolan och alla mina klasskamrater suckade djupt vässade jag istället pennan och sög in så mycket kunskap som möjligt.
  • Genom att sätta upp ett tydligt mål vet du bättre vad du bör fokusera på och du kan använda din dyrbara studietid till att bli mer produktiv. Då jag var väl medveten om mitt slutgiltiga mål redan innan jag ens kom till Japan var det ett mycket enklare val att lägga ner den där extra timmen varje morgon på studierna. Det inget problem att hålla mig motiverad  när jag visste vad jag borde fokusera på – ord som kan hjälpa mig få jobb.

Använd dig av modern teknik

Idag finns det mycket forskning om hur vi  kan lära oss nya saker mest effektivt. En studie säger exempelvis att vi behöver i genomsnitt höra ett ord 12 gånger innan vi kan memorisera det för livet. Det räcker inte att fuska och uttala ordet 12 gånger i rad utan ordet måste upprepas i intervaller.

Att tokplugga dagen innan ett prov och sedan förvänta oss att den kunskapen sitter kvar länge är en felaktig och rent av farlig tanke. Vi har alla försökt nöta glosor på detta sätt, men hur mycket av din gymnasiespanska kommer du egentligen ihåg?

Flashcards – bemästra glosorna

 

flaschcardprogrammet anki - Vilse i Japan

Använd dig av program som Anki för att få in mest inlärning på kortast möjliga tid.

Turligt nog så utvecklas tekniken ständigt. Det finns numera program som genom komplicerade algoritmer kan hjälpa dig att sprida ut det du vill lära dig i lagom intervaller. Tanken är att överlämna allt det jobbiga med repetition åt ett program så att du kan fokusera på själva inlärningen. När ett ord väl är inmatat i programmet kommer det repeteras i allt längre intervaller.

Det nya ordet repeteras efter 1 dag, 3 dagar, 1 vecka, 1 månad, 6 månader, 1 år osv. Glömmer du bort ordet är det ingen fara, det är bara att börja från början. Programmet förstår också vilka ord du har svårt att lära dig och ser till att dessa ord dyker upp i mer regelbundna intervaller.

Under min mest intensiva studieperiod läste jag över 400 kort om dagen (inkl. lediga dagar). Det tog lite över en timme men tack vare denna metod behövde jag aldrig plugga inför ett prov eller oroa mig för att glömma bort en fras jag lärt mig två år innan. Den dagliga mängden behöver inte nå sådana extremer, men att spendera åtminstone 20 min. varje dag är rekommenderat.

Tack vare denna rutin kunde jag skippa att nöta in glosor och kunde fokusera på roligare saker som att läsa en japansk bok eller snacka strunt med japaner över ett par öl (på japanska förstås).

Allt som krävs är att jag lägger in nytt material, eller helst en mening som innehåller ordet, innan jag går och lägger mig. Sedan kan jag överlåta allt åt algoritmen som ser till att jag kommer ihåg ordet till nästa prov eller den gången då jag kanske måste använda ordet i skarpt läge.

Kända appar som memrise använder sig av dessa algoritmer och försöker göra det hela till ett spel. Men då jag vill kunna lägga in mina egna ord använder jag mig flitigt av Anki, det kanske mest kända flashcardprogrammet.

Det tar ett tag att komma in i det och i början kan det kännas helt värdelöst. Men jag lovar dig att jag aldrig hade nått min nuvarande nivå av japanska med så lite ansträngning om det inte varit för Anki. Tack för att du räddade en stackars lat själ, Anki!

Det finns flera bra guider att läsa på internet och även en uppsjö av bra färdiggjorda kortlekar för de flesta läroböcker.

 

Lär dig 2000 Kanji på 4 månader – Remember the Kanji-metoden

Remember the Kanji - Vilse i Japan

Om det är något som gav mig en tjuvstart i mina studier gentemot mina klasskamrater när jag kom till Japan var det boken Remember the Kanji – den kanske mest kontroversiella studiemetoden inom japanska. Denna extrema studiemetod är inte för alla, men i mitt fall gav den mig en ny förståelse och kärlek till japanska som jag bär med mig än idag.

Jag har skrivit ett mer detaljerat inlägg om Remember the Kanji-metoden, men jag kan bara nämna här att jag mer eller mindre memoriserade över 2,000 japanska tecken på fyra månader. Det är ca 17 nya kanji om dagen.

Lär du dig ett nytt alfabet kan det ibland fungera att tvinga in varje bokstav i ditt huvud genom rå inlärning. Du skriver tecknet 100 gånger och förhoppningsvis fastnar det. Men med japanska är detta en väldigt omständig process. Det finns nämligen tusentals kanjis och om du försöker lära dig varje teckens unika ätt att skrivas på ställs du inför ett nästan oöverkomligt hinder. Ibland är det uppenbart – tecknet för träd (木) ser ju ganska uppenbarligen ut som ett träd. Men hur gör man med ett tecken med över 20 pennstreck såsom 議? Vi människor är helt enkelt inte skapta att memorisera tusentals små tecken som ser nästan identiska ut.

Vi är däremot betydligt bättre på att komma ihåg färgstarka personer och underliga situationer. Det är där RTK-metoden kommer in.  Om du börjat plugga japanska eller något annat språk så har du säkert omedvetet använt dig av grundidéen bakom RTK-metoden.

För varje nytt tecken du lär dig hittar du på en mental bild som får representera tecknets olika element. Du delar alltså upp ett tecken i dess minsta beståndsdelar. Sedan hittar du på en historia som kombinerar alla elementen i tecknet på ett fiffigt sätt och försöker komma ihåg historien, inte tecknet. Ju mer galna historierna är desto lättare är det att återkalla den mentala bilden senare.

På så sätt bygger du sakta upp en arsenal av element som droppar av mening. Vid 2000 tecken behärskar du 2000 historier, ena galnare än det andra.

Remember the Kanji - exempel på hur du lär dig japanska

Ett typiskt exempel på hur du lär dig tecknet för “gammal” i Remember The Kanji.

Slutmålet är att memorera hur alla tecken skrivs och deras ungefärliga betydelse utan att behöva skriva tecknet mer än en gång. Därifrån kan du sedan lära dig hur tecknet uttalas beroende på kontext och hur det kan kombineras med andra tecken. Att ha denna grundläggande förståelse hjälper dig oerhört när du går vidare med dina studier.

Vill du få mer tips på hur du lär dig japanska? Jag har också skrivit artiklar om hur du lär dig kanji mest effektivt och varför det är så viktigt att lära sig Kanji, så läs på!