Varför nöja sig med ett alfabet? Det japanska skriftspråket består av tre separata alfabet: hiragana, katakana och kanji.

この文書を読めたら日本語をマスターしましたね。

Såhär kan japanska tecken se ut.

Inte nog med du har tre alfabet att memorera:

Hiragana och katakana består vardera av 46 grundtecken och kanji, kinesiska tecken, har så många att ingen faktiskt vet helt säkert var gränsen går. Du anses behöva förstå ca 2 000 kanjis för att kunna läsa obehindrat. Varje alfabet fyller unika syften vid olika tillfällen och blandas ofta hejvilt i text. Som nybörjare kan denna till synes slumpmässiga blandning av alfabet verka avskräckande men när du väl förstår grunderna uppstår en dynamik i det skriftliga språket som ibland får vårt latinska alfabet att te sig känslokallt och tomt.

Låt oss utforska vad varje alfabet gör och hur du kan differentiera dem.

ひらがな – Hiragana

Grunden allt bygger på

Antal tecken: 46
Typ av alfabet: fonetiskt (varje tecken representerar ett specifikt ljud)
Huvudsakligt syfte: indikerar grammatik och inhemska japanska ord
Svårighetsgrad: Inga problem med lite tid och träning
Utseende: Enkla tecken med mjuka, slingrande kurvor

Ska du lära dig enbart ett alfabet för japanska råder det ingen tvekan om att hiragana är för dig. Alla läroböcker börjar i denna ända, även för japanska barn. Barnböcker skrivs oftast enbart med hiragana.

En grundläggande förståelse för hiragana kommer även göra det smidigare att lära sig kanjis eftersom hur ett kanji uttalas nästan alltid skrivs ovanför tecknet med hiragana (kallat furigana).

När används Hiragana?

Du ser ofta hiragana dyka upp i japansk skrift för att fylla tre huvudsakliga syften:

 1. Beteckna grammatik, t. ex. när du vill böja ett verb till dåtid eller ange objekt/subjekt i en mening
 2. För att skriva många inhemska japanska ord som inte har något kanji.
 3. Som avslutning på många ord för att indikera uttal, t. ex. en stor andel av alla adjektiv

カタカナ – Katakana

Lär dig skriva ditt utländska namn

 • Antal tecken: 46
 • Typ av alfabet: fonetiskt
 • Huvudsakligt syfte: Indikerar japanska lånord/namn eller för att betona specifika ord (likt man kan göra med kursiv skrift på svenska)
 • Svårighetsgrad: Något svårare än hiragana (personlig åsikt)
 • Utseende: ‘Hårda’ tecken med raka streck

Katakana är en fullständig spegling av alla tecken i hiragana-alfabetet men som skrivs på ett litet annorlunda sätt.

Tecknet “ka”:

Hiragana: か
Katakana: カ

Notera hur lika dessa japanska tecken är! En tumregel är att katakanatecken är mer raka och kantiga medan hiragana är mer kurviga och mjuka.

När används katakana?

I princip alla utländska lånord som kommit till japanskan utifrån de senaste århundradena skrivs med katakana. Det gäller alltifrån orden för Sverige, jeans och dator till bröd, kaffe och till och med deltidsarbete (som lustigt nog heter “arubaito” på japanska, med ursprung från tyskans “arbeit”).

Många nybörjare tror att de klarar sig med att enbart kunna hiragana men för eller senare inser alla att de inte kommer undan katakana. Till skillnad från exempelvis det toppstyrda franska språkets besatta behov av att skydda sitt språk från utländska influenser är japanerna mer än villiga att anamma utländska lånord. Det är därför inte ovanligt att en modern japansk text innehåller väldigt mycket katakana.

Värt att notera är att det även går att skriva ett ord med katakana för att sätta extra stora vikt på ordet, likt hur vi kan använda kursiv text för att accentuera något.

漢字 – Kanji

När en bild säger mer än 1000 ord

 • Antal tecken: flera tusen
 • Typ av skrift: Logogram (representerar både ljud och betydelse)
 • Huvudsakligt syfte: Substantiv eller som stam för verb, adjektiv m.m.
 • Svårighetsgrad: Insane mode
 • Utseende: alltifrån enkla streck till komplexa symboler

Innan både hiragana och katakana fanns det kanji, de kinesiska tecken som Japan lånade från Kina. Under tusentals år var Kina den dominerande kulturen i området så det var bara naturligt att även skriftspråket spreds till andra regioner som japanska ögruppen och Koreahalvön.

Medan hiragana och katakana påminner om vårt latinska alfabet i att varje tecken representerar ett specifikt ljud är det annorlunda med kanjis. Ett kanji är en typ av symbol som istället representerar ett eller flera koncept.

När används kanji?

Eftersom Kanjis representerar ett koncept fyller de i grunden samma funktion som vad vi kallar substantiv. Träd, sol, mat, frihet och parlamentariska utskott skulle på japanska i de flesta fall skrivas med kanjis.

Låt oss titta på två enkla kanjis och vilka koncept de representerar:

日 : sol, dag
本 : bok, ursprung

Även om du inte har någon aning om hur dessa tecken uttalas på japanska kan du ändå i teorin veta vad de representerar för koncept. Dessa olika koncept kan sedan kombineras för att skapa mer komplexa ord. Slår du ihop de två ovanstående tecknen får du följande ny innebörd:

日本 : Solens ursprung

Fiffigt, va? Denna kombination av tecken råkar faktiskt vara ordet för självaste landet Japan (“nihon”) på japanska – landet som är ‘solens ursprung’.

Lägg till ett tredje kanji och du får följande slinga:

日本語

語 (“go”) representerar konceptet språk. Vad händer om vi kombinerar teckenkombinationen för japan med tecknet för språk? Vi får “japan + språk” = japanska såklart!

Många tecken är uppbyggda på ett någorlunda logiskt sett:

Det kinesiska tecknet för träd är 木. Vad händer om vi kombinerar mer än ett träd som ett tecken?

木 (き/ki) = Träd
林 (はやし/hayashi) = Skogsdunge
森 (もり/mori) = Skog

Andra resurser

Detta var enbart en kort genomgång av dessa tre fantastiska alfabet och det finns mycket mer därute att läsa om japanska tecken. Vill du lära dig hiragana, katakana och kanjis rekommenderar jag varmt Tae Kims guide till japanska som är en fantastisk källa för nybörjare.

Titta även gärna på nedan relaterade artiklar för mer om hur du kan lära dig japanska och om kanjis.