Ta chansen och studera i Japan – Tips & Tricks12 min läsning

Många drömmer om att studera i Japan. Oavsett om du är en otaku, fashionista eller bara en allmänt nyfiken prick är många fascinerade av landet i öst. Men få vågar ta det stora steget och testa sina vingar.

Om inte heltidsjobbet, sambon eller blygheten stoppar en finns så många andra frågetecken och mardrömsscenarion:

 • Risken för ett skuldberg av studielån efter att ha lekt runt i flera år
 • Ens framtidsutsikter som “japanexpert” på arbetsmarknaden
 •  Att flytta till andra sidan världen – vad som helst kan ju hända!

Det är läskigt att flytta till ett annat land och vissa anhöriga kanske kommer vara tveksamma till ditt beslut.

Men du lever bara en gång!

Det finns många anledningar till att älska livet i Japan och planerar du det rätt behöver det inte ens bli särskilt dyrt.

Är du fortfarande inte övertygad? Då säger jag såhär:

Tills denna dag har jag inte träffat en enda svensk om varit missnöjd med sitt val att plugga i Japan.

Min förhoppning är att denna artikel blir startskottet på en fantastisk resa, men innan den faktiskt börjar måste du veta vilka alternativ som finns.

Vad du hittar i denna guide

 1. Att våga ta steget
 2. Vilka alternativ finns det?
 3. Åk på språkresa
 4. Studera japanska på språkskola
  1. Hur hittar man rätt språkskola i Japan?
  2. Några tips när du väljer språkskola
  3. Aktörer och förmedlare
 5. Bli utbytesstudent
  1. Bloggar från tidigare utbytesstudenter
 6. Studera på japanskt universitet
 7. Vad kostar det att plugga i Japan?
  1. Tips för att komma undan billigare
 8. Avrunding

Vilka alternativ finns det för dig som vill plugga i Japan?

Det kan vara svårt att veta vilka möjligheter som egentligen finns när du är sugen på att studera utomlands i Japan. Det är många aktörer på marknaden och söker man efter mer information dyker det mest bara upp information på engelska som är irrelevant för svenskar, skriven för amerikaner av amerikaner.

Men oroa dig inte – för dig som vill studera i Japan finns det flera tilltalande alternativ som svensk.

1. Språkresa till Japan – få en smak av Japan och lär dig något samtidigt

studera i japan - körsbärsträd i asakusa, tokyo

Om du av olika skäl inte vill gå all-in och studera en längre period kan du alltid åka på en kortare språkresa till Japan. Längden på språkresor varierar mycket men kan vara alltifrån 2-6 veckor och är vanligast förekommande under sommaren.

Inte nog med att du får bo i Japan – du får också möjlighet att träffa människor från hela världen, lära dig grunderna i japanska och se en del av landet som turister annars inte kan. Detta är orsaken till att språkresor ofta blir kraftfulla minnen som hänger med resten av livet.

Att tänka på om du vill åka på en språkresa

 • Studerar du en kortare språkkurs kommer du inte få något finansiellt stöd från CSN. Endast kurser över 12 veckor ger dig rätt att söka studiemedel enligt CSN:s regler.
 • Håll dina förväntningar i schack. Att lära sig japanska är ett långsiktigt projekt som kräver tusentals timmar, även om det är kul. Förvänta dig knappast bli flytande på japanska över bara en sommar. Kolla in mina inlägg om att lära sig japanska om du vill börja lära dig redan nu!

2. Studera japanska i japan på en språkskola

Mount fuji i bakgrunden - studera i japan

Det är fantastiskt kul att resa till Japan. Det är ännu roligare att bo i Japan. Men ingenting slår att bo i Japan och kunna japanska. Jag överdriver inte när jag säger att det är den enda vägen in om du vill upptäcka Japan på riktigt. Så varför inte läsa japanska i Japan på en språkskola i en termin eller mer?

Hur hittar man rätt språkskola i Japan?

Det finns galet många språkskolor i Japan, i synnerhet i Tokyo. Du skulle förstås kunna kolla upp varenda skola, kontakta dem, ansöka, arrangera studentvisum och hantera ett berg av byråkratiska to-do’s själv – men varför göra det när det finns ett flertal företag som mer än gärna hjälper dig? Dessa företag har ingått samarbeten med många bra språkskolor och kan hjälpa dig hitta rätt plats baserat på just dina förutsättningar och önskemål.

Några tips när du väljer språkskola

Fokusera inte för mycket på att studera japanska i just Tokyo

Japan har många andra fantastiska städer som Osaka, Kyoto, Kobe och Sendai. Att studera på en mindre ort kan vara både billigare och roligare.

Jag studerade själv japanska på ett universitet ute på vischan i norra Japan. Då fick jag se delar av Japan som jag aldrig hatt fått uppleva annars, starka minnen som jag bar med mig även när jag senare flyttade till Tokyo.

Hur bekväm vill du vara?

Vissa skolor såsom KAI eller ISI är välkända bland svenska studenter och erbjuder riktigt bra studieprogram. Men det är många svenskar i klasserna och risken är att du befinner dig i Japan, omgiven av svenskar och västerlänningar.

En strategi för riktigt ambitiösa studenter är att medvetet välja en skola som inte har många västerlänningar – då tvingas du prata japanska för att överhuvudtaget ens kunna kommunicera med dina klasskamrater! En mindre dramatisk strategi är att bo i ett share house – ett delat boende där även japaner bor. Vill du veta mer kan du läsa min uttömmande guide om olika boendetyper i Tokyo.

Vilka aktörer kan jag vända mig till för information om språkresor eller språkskolor?

Det finns massor av aktörer som kan hjälpa dig hitta rätt språkresa eller språkskola för just dig. Ta en titt på några av mina förslag nedan eller få en uttömmande lista via en av länkarna nedan:

Utbildningar i Japan (Studentum.se)

Utbildningar i Japan (Allastudier.se)

Notera att nedanstående priser inte nödvändigtvis är korrekta. Priserna är oftast exkl. flyg, boende och övriga utgifter.

Blueberry språkresor (min rekommendation)

Erbjuder språkresor och språkstudier över hela Japan till riktigt bra priser.
De har samarbeten med många skolor och har flera typer av erbjudanden, oavsett om du bara vill läsa en enkel kurs eller stanna i flera år. Jag har varit i kontakt med dem flera gånger i affärssammanhang och de har alltid varit fantastiskt trevliga.

Läs mer på Blueberrys hemsida och kontakta dem direkt för mer information

STS Språkresor

Erbjuder kortare språkresor till Tokyo för personer upp till 19 år. Ett bra alternativ för dig som är lite yngre.

Period: ca 3-4 veckor
Kostnad: ca 30-40,000 kr

Läs mer på STS webbplats

ESL Språkutbildning

Erbjuder både kortare och längre språkresor till ett flertal ställen i Japan. Konkurrenskraftiga priser.

Period: 1-20 veckor
Kostnad: ca 4-40,000 kr

Läs mer på ESLs webbplats

EF språkresor

Har ett begränsat antal kortare språkresor till Japan. Jag har träffat ett flertal EF-studenter som varit mycket nöjda med sin vistelse och som ofta kommer tillbaka till Japan för längre språkstudier senare.

Läs mer på EFs webbplats

GoGoNihon

En av de större aktörerna. Startades av en svensk och har sitt huvudkontor i Tokyo. Det som särskiljer GoGoNihon är det faktum att deras tjänst är gratis. Svårt att slå! De erbjuder både korta sommarkurser och längre japanskakurser.

Läs mer på GoGoNihons webbplats

Andra aktörer

Det finns även andra mindre aktörer. Bara för att de är mindre betyder det inte att deras service är sämre för det. Jag vet personligen inte särskilt mycket om dessa men klicka på länkarna och läs på lite själv.

Eduplanet.se
Kilroy
Avista
Studin.se

3. Bli utbytesstudent i Japan

studera i japan - kanto-festivalen i akita är riktigt känd för sina lyktor

Studerar du på svenskt universitet eller högskola finns det med stor sannolikhet en chans att du kan bli utbytesstudent i Japan. De flesta högre läroverk i Sverige har någon form av samarbete med japanska universitet. Jag har själv varit utbytesstudent en gång i Seoul, Sydkorea och det var en galen och helt fantastisk upplevelse!

Fördelarna med att vara utbytesstudent är stora:

 • Terminsavgiften är gratis!
 • Du får hjälp med ansökningen
 • Du kan (förhoppningsvis) studera något som är relaterat till din utbildning
 • Det du studerar kan tillgodoräknas även i Sverige
 • Du kommer vara omgiven av japanska studenter och får möjlighet att testa på det japanska studentlivet
 • Beroende på vad du studerar kan du söka stipendium (mer om det senare)

Är du student just nu med möjlighet till utbytesstudier? Hör av dig till ditt universitet och kolla vilka alternativ som finns! För att läsa på om vad som gäller när du ska studera utomlands via din skola kolla in Studentums grymma guide.

Bloggar och artiklar från tidigare utbytesstudenter i Japan

Här är några bloggar från tidigare utbytesstudenter som kanske kan vara till nytta och ge inspiration.

Beatrice i Japan
Linas Japan
My Sakura Life
Katakana
Vera Ray

4. Studera på Japanskt universitet som vanlig student

studera i japan för att se fuji i tokyo

Om du ser en framtid i Japan och är riktigt modig kan du bli heltidsstudent på ett japanskt universitet. Det är ett ganska riskabelt alternativ som kan bli riktigt dyrt, men beroende på dina målsättningar kan det vara möjligt. Som jag skrev i början av denna artikel har jag aldrig träffat någon som ångrat sitt beslut att komma till Japan, men jag har träffat människor som ångrat sitt beslut att utbilda sig på ett japanskt universitet.

Jag väger fördelar och nackdelar kring detta alternativ i min guide för att få ett jobb i Japan (scrolla längst ner i artikeln).

Vad kostar det att plugga i Japan?

En vanlig fråga som alltid dyker upp är vad det egentligen kostar att studera i Japan. Japan har ett oförtjänt rykte om sig att vara svindyrt och svenskar är inte vana vid att behöva betänka terminsavgifter. Bortser man från terminsavgifterna kan du faktiskt komma rimligt undan i Japan, då exempelvis mat och dryck ofta är billigare än i Sverige. Boende är den största utgiften och landar i en stad som Tokyo på mellan 3-8,000 kr.

Stannar du längre än 12 veckor i Japan är du berättigad till lån från CSN. Du kan ta ett merkostnadslån för att betala kurs- eller terminsavgiften som varierar mellan 30-70,000 kr per termin. Om du är utbytesstudent via ett bilateralt avtal på ett japanskt universitet kommer terminsavgiften vara gratis.

I nuläget (2018) får du ca 12,400 kr per månad av CSN som ska hjälpa dig överleva i Japan, med transportkostnader, mat och boende inräknat. Detta räcker mer än väl och kan man leva relativt bekvämt på denna summa. Kom bara ihåg att det är pengar du lånar från ditt framtida jag – lånet kommer behöva betalas tillbaka någon dag och det är du som står för notan.

Läs mer om CSN och Japan

Tips för att komma undan billigare i Japan

 • Sök alla stipendium du kan få tag på. Det finns ett flertal stipendium du kan söka för att finansiera dina studier i Japan. Läs mer på japanska ambassadens webbplats.
 • Sök ett jobb vid sidan av studierna. Förutom att det drygar ut studiekassan är det en mycket givande erfarenhet att arbeta på en japansk arbetsplats – och det är ett perfekt tillfälle att träna din japanska. Talar du grundläggande japanska finns det alltid möjligheter om du bara är öppen för att testa på något. En gång såg jag exempelvis en svensk sälja kebab från ett litet stånd på en bakgata i Machida, strax utanför Tokyo.
 • Utnyttja luncherbjudanden. Att äta ute i Japan är inte bara extremt gott – det kan också vara väldigt billigt. Många kedjor erbjuder en stabil måltid för endast runt 30 kr. Hitta rätt lunchställe och du kan få även en riktigt bra lunch för ca 60 kr! Tacksamt för en student som inte vill hålla på och laga mat i studentkorridorens gemensamma kök.

Avrundning och några sista tips från coachen

Ja, det är läskigt att flytta till andra sidan världen.
Ja, det kommer kosta pengar och du kanske hamnar i skuld.

Men gör det! Våga ta steget och jag lovar att du inte kommer ångra dig.

Med det sagt kommer här ett sista tips från coachen:

Slösa för guds skull inte bort din tid i Japan på att bara supa med västerlänningar och strunta i japanskalektionerna. Investera i dig själv och lär dig japanska ordentligt. Skaffa några riktiga japanska vänner som kanske öppnar dina ögon för nya perspektiv. Se till att resa runt i mångfaldiga Japan medan du kan. Det är nämligen så du får ut allra mest av din vistelse.

Den genialiske britten som står bakom YouTube-kanalen Abroad in Japan redogör på ett fantastiskt sätt vad det faktiskt kan innebära om du väljer att studera i Japan:

Har du några frågor eller vill du bara höra min historia? Släng iväg ett mejl till mig eller skriv en kommentar!

« »

© 2019 Vilse i Japan. Tema av Anders Norén.