Flytta till Japan: Hur gör man och vilka alternativ finns?5 min läsning

Att flytta till Japan är en dröm många hyser men som få realiserar.

Intresset för Japan är oftast inget problem. Kanske åker man på en tvåveckorssemester, älskar landet men vågar och orkar inte försöka flytta. Det är ibland svårt att hitta bra info om vad man måste göra för att komma iväg till Japan och det kan kännas lite läskigt att fatta det stora beslutet.

Men du vill väl inte gå miste om ditt livs äventyr?

Under mina år som bosatt i detta fantastiska land tror jag inte jag träffat en enda människa som ångrat beslutet att testa på livet i Japan. Har du en stark vilja och lite tålamod finns det massvis av möjligheter.  Så låt oss utforska några av dem.

Behövs visum till Japan?

Vill du flytta till Japan finns det en enda orubblig regel som du alltid kommer behöva förhålla dig till:

Vill du stanna i Japan längre än tre månader behöver du ett visum.

Följande alternativ är olika sätt du kan skaffa dig ett visum på – den gyllene biljetten till Japan.

1. Studera japanska på en språkskola i Japan

De flesta svenskar sugna på livet i Japan väljer detta alternativ. Varje år åker flera hundra svenskar till Japan för att studera på en språkskola, och det kan du också.

Varför väljer så många att studera på språkskola?
Det finns tre enkla anledningar:

  1. Det är lätt att åka iväg
  2. Du kan bli finansierad av CSN
  3. Du får plugga japanska på heltid

Är du intresserad av språkskolor är det bäst att gå genom svenska förmedlare som Blueberry, GoGoNihon eller EF. De är ganska stora aktörer som ger bra service och vet exakt vad de håller på med. Jag har personligen varit i kontakt med alla tre företag i affärssammanhang och kan främst rekommendera Blueberry då det är helt fantastiskt vänlig och professionell personal där! Till skillnad från gratistjänster som GoGoNihon tillkommer en del serviceavgifter, men då får du också skräddarsydd personlig service som är svår att slå.

2. Bli utbytesstudent

Finns det något roligare än att vara utbytesstudent i ett främmande land? Antagligen inte!

De flesta stora svenska universitet och högskolor har någon form av utbytesavtal med japanska läroverk. Om du studerar ett program där det ingår utbytesstudier är det värt att kolla med din skola vilka möjligheter som finns.

Till skillnad från språkskolorna är utbytesstudier gratis.

Jag har själv varit utbytesstudent i Sydkorea och det var det galnaste och roligaste jag gjort i mitt liv! (Jag har också studerat lite i Japan men det var inte som svensk utbytesstudent, vilket innebar att jag var tvungen att betala terminsavgift. Mindre kul…)

3. Studera i Japan på japanskt universitet

Är du riktigt modig läser du ett helt program på ett japanskt universitet. Det är fyra års universitetsstudier som i vissa fall kan vara CSN-berättigat. Genom att studera på ett japanskt universitet kan du öka dina chanser att skaffa jobb i Japan efter studierna.

Kan du tänka dig att skriva en akademisk uppsats på japanska? Inte du heller? Som tur är erbjuder vissa universitet faktiskt program helt på engelska. Några exempel på sådana universitet är:

Temple University (Tokyo)

Waseda University (Tokyo)

Akita International University (Akita, norra Japan)

Kyushu University (Kyushu, sydvästra Japan)

Detta är det dyraste alternativet och risken är att du tar examen utan särskilt goda karriärmöjligheter hemma i Sverige. Med det sagt är det nog en fantastisk upplevelse och kan vara värt ett försök!

 

Vill du veta mer om språkresor, språkskolor, studier på universitet och kostnader för studenter i Japan? Läs min senaste guide för dig som vill studera i Japan.

4. Få ett jobb eller en praktikplats i Japan

Om du sitter på någon form av specialistkunskap som är mycket eftertraktad i Japan har du en liten chans att skaffa ett jobb. De är få men det finns faktiskt en grupp svenskar som hittat lyckan och arbetar i Japan.

Var dock beredd på att det är extremt svårt. I de flesta fall behöver du redan vara duktig på japanska eller mitt i din karriär för att få en chans. Ett brett kontaktnät i Japan är också en fördel, något som är svårt att få från Sverige.

Vill du veta mer har jag skrivit en stor guide om hur du kan hitta jobb i Japan och en annan guide om hur du kan få praktik på svenska ambassaden i Tokyo.

5. Gift dig och få anhörighetsvisum

Är du gift med en partner som är från Japan eller har uppehållstillstånd där har du möjlighet att skaffa ett anhörighetsvisum. Har du detta visumtillstånd får du både leva och arbeta i Japan utan några begränsningar. Till skillnad från Sverige finns det dock inget “sambovisum” utan du måste vara gift enligt lagen.

Självklart är det den sämsta idéen i världen att gifta sig enbart för att kunna få bo i Japan. Valet av ens livspartner är det kanske viktigaste valet man gör i sitt liv och är inget som kan fattas lättvindigt.

Men det är inte ovanligt att många par faktiskt gifter sig av sådana mer eller mindre praktiska skäl — då kan de ju faktiskt leva tillsammans i Japan trots allt! Det kanske inte låter särskilt romantiskt, men om alternativet är att inte leva tillsammans alls så…

If there’s a will there’s a way

Livet är för kort för att vara rädd. Är du intresserad av Japan? Testa att åka dit på semester. Fick du mersmak då? Läs på som tusan och ta reda på vilka möjligheter du har, vare sig det är utbytesstudier eller jobbchanser. Och våga ta steget att flytta till Japan. Tro mig, du kommer inte ångra dig!

Och skulle du ha några frågor är det bara att skriva i kommentarsfältet nedan eller höra av dig.

3 reaktioner på ”Flytta till Japan: Hur gör man och vilka alternativ finns?<span class="wtr-time-wrap after-title"><span class="wtr-time-number">5</span> min läsning</span>”

  1. Älskar din blogg! 🙂

    Vet du hur gammal man måste vara för att kunna åka som utbetesstudent? Jag har ett år kvar på en högskoleutbildning inom kommunikation med inriktning engelska. Skulle gärna vilja hitta ett jobb inom det men vet inte riktigt hur/vad sedan så skulle jag vilja studera japanska i Japan men är rädd att jag är för gammal, haha (28 snart).

    1. Hej Sonja,

      Tack så mycket! 🙂
      Det finns ingen åldersgräns för när man kan åka som utbytesstudent och jag skulle definitivt inte säga att det är försent bara för att du är snart 28!
      Kolla med din högskola om du har möjlighet att åka som utbytesstudent och om dom har samarbete med något japanskt universitet. De flesta japanska studenter kommer förstås vara ganska unga (18-22) men det är säkert inga problem! bara att säga till om du har några andra frågor 🙂

  2. Hej. att flytta dit med barn runt 2år är inte det lättaste va?
    har varit i japan 2 gånger och för mig känns livet där som en dröm jag önskar funnits när man fortfarande gick i skolan men då va det inte lika vanligt man åkte dit.
    Jag skulle gärna studera japanska (kan en liten del redan) men då jag har barn är studier svårt :/

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.