Att bo i Japan - Shibuyakorsningen i Tokyo

Bo i Japan: 8 anledningar att testa livet i Japan12 min läsning

Att bo i Japan som svensk bjuder på en myriad av unika upplevelser och utmaningar. På andra sidan världen finns det mycket som förbryllar och får en att tänka till, även smådetaljer i vardagen:

En grön gubbe vid övergångsstället kallas blå, trots dess uppenbara illgröna färg; Världskartan har (naturligtvis) Japan som sitt centrum, med ett Europa i periferin; Efter några år känns det inte längre konstigt att testa på tonfiskstestikel, men den senaste snabbnudelsorten verkar desto mer unik och spännande.

Det finns förstås både bra och dåliga sidor med att bo i Japan, men ofta överväger de positiva sidorna – och det är vad jag vill fokusera på i detta inlägg.

Det är tydligen inte bara jag som älskar att bo i Japan:

På magasinet Monocles årliga lista över bästa städerna i världen har Japan tre städer representerade år 2016, med Tokyo på den åtråvärda förstaplatsen. Bekvämligheten, säkerheten, transportmedlen och kulturlivet vara bara några av alla de orsaker som fick Tokyo att placera i toppen.

Så ta en paus från din gråa svenska vardag och låt dig färdas bort med min personliga lista över 8 anledningar att älska livet i Japan!

1. Japansk service – en unik konstform

Om det är något Japan är känt för så är det sin utomordentliga kundservice. Beroende på hur du ser det kan den japanska gästvänligheten – kallad omotenashi – faktiskt vara bäst i hela stora världen. Även om alla högljudda “irasshaimasse!“, som yttras varje gång någon kommer in i en affär eller restaurang, snabbt kan bli irriterande finns det nämligen mycket annat att beundra.


Få saker känns mer japanskt än de oändliga “irrashaimase” som möter en i allehanda affärer.

Den stolthet japaner känner för sitt jobb är otroligt inspirerande. De flesta japaner tar verkligen sitt jobb på blodigaste allvar. Det känns som de lägger ner sin själ för att kunna erbjuda god service på ett sätt som är väldigt ovanligt i Sverige.

Alltifrån den djupa bugningen till sättet man ger kunden varorna är vanor som slipats intill perfektion. Svensk service kan vara väldigt varm och trevlig på sitt sätt, men hur ofta ser du en svensk som får jobbet på Pressbyrån att verka som en konstform, egentligen?

2. Japansk mat – nyttigt, billigt och i världsklass

Testa riktig japansk misosoppa en gång och du kommer upptäcka umamins gyllene land. Tro mig, japansk matlagning är mer än bara rå fisk.

Det finns något för alla smaker:

Detta bildspel kräver JavaScript.

Listan kan göras lång på maträtter som borde vara kända världen över. Med en tusenårig historia och en smakpalett som är uppbyggd kring umami, ett till nyligen okänt koncept i västvärlden, har det japanska köket en säregen ställning i världen.

Om du mot all förmodan tröttnar på japansk matlagning är även västerländsk mat populärt i Japan, trots en tendens att japanifiera måltiderna något. Ibland kan den japanska versionen vara godare än originalet! Japansk curry är exempelvis himmelskt gott och finns i hundratals olika varianter.

3. Kostnaden att bo i Japan är inte högre än i Sverige

Billig mat i japan
Mindre än 40 kr för mumsiga friterade räkor med ris.

Det är en seglivad myt att Japan skulle vara ett otroligt dyrt land att leva i. Visst, varor som frukter och potatis är ofta bra mycket dyrare än i Sverige och går du till en lyxrestaurang kan det vara svindlande priser (får det lova att vara 100 kr för en sushibit?). Skillnaden mellan att laga mat hemma och att äta ute är också betydligt mindre i Japan, men som tur är erbjuder snabbmatskedjor och vanliga restauranger ofta utsökta måltider för en billig peng.

Även som student kan du få tag på billig och nyttig mat. Ska du äta ute med stram budget i Sverige är alternativen få: sunkiga pizza- och kebabhak, McDonald’s eller korvkiosken. En sallad är inte särskilt mättande och går lätt över 60 kr. I Japan finns det däremot ett enorm variationsrikedom bland snabbmatskedjorna och du kommer enkelt undan med en lunch på 30-80 kr.

Varför inte testa på lite rullbandssushi (kaitensushi)? Drygt 10 kr för två sushi-bitar med betydligt bättre kvalitet än vad du får i Sverige. Eller varför inte en saftig soba-nudel meny med risskål för ca 40 kr? Eller gå in i en närbutik och välj och vraka mellan alla goda lunchlådor som är av förvånansvärt hög kvalitet – och bara kostar ca 30-40 kr.

Du kan läsa ett fint inlägg med mer info om detta ämne på svenska bloggen Tokyoyo.

Att hyra en lägenhet i Tokyo kan kosta en slant, men jämfört med andra megastäder som New York och London är det väldigt överkomligt. Är du själv kan du bo i en liten lägenhet för mindre än 5,000 kr per månad! Bor du utanför Tokyo blir det förstås ännu billigare. Du kan läsa mer om olika boendealternativ i ett annat inlägg jag skrivit här.

4. “Nomihodai” – oändligt med alkohol för dryga hundralappen

Att japaner inte är några höjdare på att tåla sprit är ingen hemlighet – det är till och med vetenskapligt bevisat. En lyckosam sidoprodukt av det är fenomenet “Nomihodai” som är en tjänst som ofta erbjuds på japanska barer.

Nomihodai kan beskrivas med ett enkelt ord jag önskar fanns på svenska:

Alkoholbuffé.

För en fast summa på bara någon hundralapp kan du under en tidsbegränsad period på 1-3 timmar låta spriten flöda fritt.

nomihodai - dryck i japan
Så här kan en meny se ut för en nomihodai.

Då merparten av kunderna som använder sig av denna tjänst är alkoholkänsliga japaner är det förståeligt att pubarna inte går med förlust, men när ett gäng utlänningar staplar in på en pub kan man nästan se rädslan i servitörens ögon. Farligt men ack så inbjudande.

5. Onsen – japanska varmkällor 

I Japan finns det tusentals aktiva vulkaner. I gengäld för skräcken av plötsliga utbrott finns det åtminstone en bra sidoeffekt med alla dessa vulkaner – Onsen. Tack vare vulkaniska krafter jag inte förstår mig på värms vatten nere i marken upp, som i en gejser, och kan med lite hjälp användas som naturligt badvatten.

Det finns ingen bättre känsla än att dra till en varmkälla över en helg eller när man är trött efter jobbet. 

Vi må ha vår bastukultur men den japanska badkulturen är på en helt annan nivå. Japaner älskar verkligen sina varmkällor. Det är spännande att tänka sig japaner för flera hundra år sedan, på en tid då det inte fanns elektricitet, som sjönk ner i dessa stekheta varmkällor för att ta det lugnt. Vilken närmast helig känsla det måste ha varit.

Gammal målning över onsen - japanska varmkällor - en sak att älska i Japan

Det finns en nästan oändlig variation av varmkällor och sento (badhus): från det lokala badhuset där gamla gubbar latar sig och snackar strunt en torsdagskväll till lyxiga sparesorts där du kan få utsikt över Mount Fuji medan du helar din kropp.

Jag har varit med om allt möjligt när det kommer till Onsen:

Salta bad som får hela kroppen att klia, otroligt illaluktande svavelbad, mystiska meditationsgrottor, badkar utskuret från ett enormt stenblock, uppvärmande utomhusbad mitt i en snöstorm, avkylande bad i 30-gradig värme och bad med utsikt över vackra stränder i Sagami-bukten såväl som utsikt över en stilla sjö i östra Hokkaido.

Kanske finns det inget som utstrålar japansk kultur på ett så tydligt sätt som varmkällorna. Ingen resa till Japan är komplett utan ett dopp!

Se bara till att följa vett och etikett.

För dig med tatueringar 

Har du synliga tatueringar finns det också en risk att du inte blir insläppt. Det officiella orsaken är att folk med tatueringar ofta är associerade med Yakuza, den japanska maffian. Ja, de kanske tror att du, oavsett hur Yakuza-inkompatibel du än är, kan vara en galen medlem och inte släpper in dig…

6. Naturen – böljande bergslandskap och tropiska stränder

Landskap över Akita - Ibland är det bra att bo i Japan

De flesta associerar Japan starkt med neonupplysta storstäder och stadslandskap som sträcker ut sig över horisonten. Vad de inte vet är att Japan är ett fantastiskt vackert land med en variationsrik natur som bara väntar på att upptäckas. I det avlånga landet kan du hitta alltifrån böljande bergslandskap i norr till vackra vita strandstränder och korallrev i söder.

 

Ta dig bort från storstaden och besök landsbygden – du kommer inte ångra det. Som student bodde jag ute på vischan i norra Japan en längre period. Att cykla förbi de oändliga risfälten och omöjligt vackra bergslandskapen som en del av vardagen var en lyx jag aldrig kommer glömma.

Det exotiska, öronbedövande surrandet från cikadorna, de fluffiga broccoliformade kullarna som dignar av den giriga grönskan, öde stränder med omöjligt vackra soldnedgångar… Bara att skriva detta får mig att vilja lämna Tokyo och upptäcka resten av Japan!

7. Att gå vilse i betongdjungeln

 

Att gå vilse i Japan, Tokyo

Det kanske inte är särskilt förvånande att gå vilse är något av en hobby för mig med tanke på denna hemsidas namn. I dessa dagar med mobiler är man väl aldrig vilse på riktigt, men känslan av att utforska något nytt är fortfarande lika stark.

Denna lust att utforska är förstås extra stor när du befinner på andra sidan världen i ett exotiskt land. Japanska städer är fullproppade av små intressanta detaljer som sticker ut för en svensk. Det är alltid en fullkomlig fröjd att förlora sig i Tokyo, världens största metropolis.

En vilsen kväll i Nara

När jag kom till Japan första gången som turist tog jag en kvällspromenad i staden Nara. I min ivriga nyfikenhet vandrade jag runt utan någon koll på riktning. Kanske var det någonstans ett omedvetet mål, men självklart gick jag fullkomligt vilse. Utan något bättre för mig spelade jag ett underligt trumspel i en arkadhall. Runtomkring mig samlades en klunga japanska lågstadiegrabbar, blyga men utan att kunna hålla sig från att titta vad fasiken västerlänningen höll på med.

Utan att kunna varandras språk förstod ungarna ändå att jag var vilse och bad mig hoppa på en av deras cyklar. De cyklade runt, frågade människor längs vägen och var otroligt vänliga mot mig, som mest bara njöt av stunden. Till slut dök en man i skinnjacka upp och erbjöd sig hjälpa mig tillbaka till hotellet. Han såg lite misstänksam ut och jag var direkt på min vakt. Men jag var faktiskt vilse och det var sent, så jag valde att följa efter honom.

En japansk man som hjälpte mig när jag var vilse i japan
Räddaren i nöden.

Han kunde knappt ett ord engelska men vi försökte så gott det gick:

Jag: Do you like music?
Han: Music? Ah, yes. Music good!
– Tystnad –
Jag: Tsuki! (Pekar på månen, som heter “tsuki” på japanska)
Han: Yes, moon!

Och så fortsatte det tills han gick med mig hela vägen tillbaka till hotellet. Jag hade förstås ingen orsak att vara på min vakt, och jag skämdes lite för att ens ha misstänkt något.

Han stannade vid en av automaterna och köpte en flaska té. Jag försökte betala som någon form av tack men han vägrade med kraftiga handgester. Trots att det var han som tagit tiden och hjälpt mig hela vägen så gav han mig flaskan han betalat för. Inga av mina högljudda protester accepterades och plötsligt stod jag där själv framför hotellet, med en flaska i handen.

Har svårt att tänka mig att detta skulle hända i Sverige…

8. Japan är mycket säkrare än Sverige

Jag har aldrig känt mig rädd när jag gått i runt på kvällen i Japan. Även om det finns en hel del skumma typer på vissa håll i Tokyo (t. ex Kabuki-cho i Shinjuku) så är det en milsvid skillnad från en vanlig Stockholmsnatt. Tokyo har faktiskt blivit utsedd till världens säkraste stadKanske är det naivt av mig (mina japanska vänner säger så) men jag behöver aldrig känna mig rädd:

På sista tåget hem kommer ingen vara odräglig och börja bråka med dig, tjejer behöver inte eskort för att lugnt kunna gå fritt på natten och tappar du bort din mobil kan du vara nästan helt säker på att du får tillbaka den.

Allt är förstås relativt:

Att Japan är helvetet på jorden när det kommer till naturkatastrofer är en helt annan fråga…

Varför gillar du Japan?

Det var min lista det. Kanske säger en lista som denna egentligen mer om mig och vad jag uppskattar i livet än om Japan. Varje person upptäcker Japan på sitt unika sätt och det finns lika många listor som det finns människor.

Till dig som inte har besökt detta magiska land än: Åk och skapa din egen lista!
Är du nyfiken på att flytta till Japan? Läs mer om vilka möjligheter som finns om du vill studera, jobba eller hitta praktik.

2 reaktioner på ”Bo i Japan: 8 anledningar att testa livet i Japan<span class="wtr-time-wrap after-title"><span class="wtr-time-number">12</span> min läsning</span>”

    1. Hej!
      Vad kul att du hittade min hemsida på det sättet! 🙂

      Ja, jag tänkte först skriva lite om kostnaden att bo i Japan själv, men sen såg jag ditt perfekta inlägg! Väldigt bra skrivet och underbar blogg 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.