Lägenhet med utsökt vy i Tokyo

Guide till boende för dig som ska flytta till Tokyo19 min läsning

Du har fått möjligheten att flytta till Tokyo, denna underbart galna stad, men du måste hitta boende själv. Var i denna gigantiska stad ska du bo? Hur mycket kostar det att hyra en lägenhet? Hur söker man ens efter ett ställe och vad innebär egentligen bra boende i Tokyo?

Jag vet hur det känns. Under årens lopp har jag hjälpt många, både privat och på jobbet, som varit i en liknande situation. Denna artikel är till för dig som vill veta vilka alternativ som finns.

Bokar du en lägenhet eller rum hos japanska företaget Oakhouse via mig kan du få 800kr rabatt på första månadens hyra. Vill du hellre boka ett rum hos Borderless House får du hela 1,200 kr rabatt!

Läs mer om företagen och deras erbjudanden

Vad du hittar i denna guide

 1. Den japanska bostadsmarknaden
 2. Share houses – delat boende
  1. Det bästa sättet att lära känna Japan
  2. Allt högre standard för varje år
  3. Oakhouse
  4. Borderless House
  5. Sakura House
  6. Social Apartment
 3.  Hyr en lägenhet
 4. Vad kostar det att hyra ett rum i ett share house?
  1. Minimal budget
  2. Normal budget
  3. Lyxbudget
 5. Hyr lägenhet på den “vanliga bostadsmarknaden”
  1. Extraavgifter
  2. Kontraktsperiod
  3. Borgensman och diskriminering

Den japanska bostadsmarknaden

En viktigt sak att vara medveten om från början är:

I Japan är det svårt för utlänningar att hitta vanligt boende.
Du behöver en japansk medborgare som går i borgen för dig, du måste betala ofta astronomiska initiala avgifter för en enkel hyresrätt, och för att överhuvudtaget få en lägenhet bör du helst vara, ja, en japan.

Den normala fastighetsmarknaden i Japan är inte direkt skapt för oss stackars utlänningar. Så hur kommer man undan denna frustrerande situation?

Det är där den alternativa fastighetsmarknaden kommer in.
Den alternativa fastighetsmarknaden är enkelt förklarat ett gäng relativt små företag i Tokyo som siktat in sig på de som söker korttidsboende eller som inte har samma förutsättningar som vanliga japaner.

Fördelar 

 • Ingen borgensman behövs
 • Möjligt att boka möblerat boende innan ankomst till Tokyo
 • Acceptabla inflyttningsavgifter
 • Support på engelska
 • Fast pris för underhållningsavgifter (inga separata kontrakt nödvändiga)
 • Flexibel uthyrningstid

Nackdelar

 • Oftast högre hyror än för vanliga bostäder
 • Kraftigt varierande kvalitet på tillgängliga bostäder
 • Relativt lågt utbud/hög efterfrågan på bostäder i centrala Tokyo

Sharehouse — ett billigt och socialt alternativ

ett rum i ett share house i tokyo

Share house är den kanske största ingångsporten för unga människor som flyttar till Tokyo. Precis som namnet antyder innebär share house att man delar boende med flera andra.

Ett share house är oftast (men inte alltid) enkla boenden med kök och badrum som delas med andra för att kunna hålla hyran låg. I ett land som Sverige skulle detta kallas för ett kollektiv, men det finns ingen exakt motsvarighet då många av dessa boenden i Japan är administrerade av privata företag. Dessutom har vissa share houses över 200 rum!

Kanske studentkorridor för vuxna fast med mer fokus på gemensamma ytor är en bättre jämförelse.

Du kan som utlänning enkelt få boende eftersom du inte behöver någon borgensman och smidigt kan boka ett rum innan du anländer till Japan.

Oftast är det någon typ av mindre deposition eller initial avgift som är nödvändig men det är inga stora summor. Vidare så ingår underhållningsavgifter i priset så du slipper skriva flera kontrakt för el, internet osv. Du har en månatlig hyra som ska betalas och det är allt du behöver oroa dig för. Kontrakten är flexibla och du kan enkelt flytta ut om några problem uppstår.

Det bästa sättet att lära känna Japan

Att bo i share house med japaner och andra utlänningar som sitter i samma båt som dig är en i min mening fantastisk upplevelse.

Oftast kan det vara ganska svårt att lära känna japaner utan någon naturlig kontext. Du pluggar japanska med ickejapaner, äter middag med ickejapaner och går hem till din ensamma lägenhet utan att ha någon att prata japanska med.

Genom att bo i ett sharehouse skapar du en naturlig kontext där du kan interagera med japaner på en vardaglig basis. Då ni delar på vardagsrum m.m. så kommer ni oundvikligen börja prata med varandra. Att äta middag, glo på TV eller åka på utflykt tillsammans  är inte ovanligt.

När jag själv bodde i sharehouse hade jag en härlig relation till mina två grannar. Jag var ny i Tokyo och de hjälpte mig alltid med alltifrån att ringa min bank, visa mig hur man lagar yakisoba på bästa sätt och vilka lokala pubar som var bäst. Ena killen jobbade på R&D-avdelningen för en av de största närbutikskedjorna och komma ofta hem med nya experimentella kakor han bjöd på som vi fick sätta betyg på.

Många av japanerna som flyttar in i ett sharehouse är intresserade av utlänningar och vill mer än gärna bli din vän – så ta chansen! Det finns inget bättre sätt att lära sig japanska på och att lära känna riktiga Japan.

Allt högre standard för varje år

För att möta kraven från en inhemsk marknad har share house-företagen behövt utveckla nya koncept som kan sticka ut i konkurrensen. Kraven som ställs av japanska kunder är högre då de alltid har möjligheten att flytta in i en vanlig och billigare lägenhet.

Rena hus som städas regelbundet av inhyrda städningsfirmor, stora öppna delade ytor där människor kan mötas och omedelbar respons vid minsta problem är numera standard om du bor i ett av de större husen. Om du bor i ett mindre share house kan det dock fortfarande ha kvar vibbar av en äldre era. Beroende på företaget kan städning och annat underhåll delas upp bland de inneboende.

Oakhouse — största share house-företaget i Tokyo

Hitta bostad i Tokyo - Oakhouse

Som det största sharehouse-företaget i Japan är Oakhouse det mått alla andra företag mäter sig mot.

Jag jobbade på Oakhouse i två år så jag är långt ifrån opartisk, men jag har även bott i flera av deras hus, så jag vet båda sidorna. Det här är definitivt det företag jag kan rekommendera mest. För ett lågt pris kan du oftast få hög kvalitet och utmärkt service.

Som tidigare anställd kan jag som enda svensk faktiskt erbjuda en helt unik rabatt:

Låt mig hjälpa till dig i processen att hitta ett rum och du kan få 10,000 yens rabatt på första månadens hyra!

Klicka bara på den här länken när du går in på deras sida. När du sedan ska boka ett rum registrerar du dig som Oak Member och får då automatiskt rabatten. Fungerar inte rabatten hör bara av dig till mig. Jag hjälper också mer än gärna till om du behöver ha lite hjälp för att hitta boende!

Social Residences — pärlan i Oakhouses krona

Det är framför allt den nya typen av Social Residences  jag kan rekommendera. Det är stora hus med upp till 260 rum (!) där en städningsfirma kommer varje dag och städar upp i gemensamma utrymmet. Då det är stora utrymmen finns det gott om plats att socialisera med andra inneboende.

I ett Social Residence kan du ofta finna:

 • Stora gemensamma utrymmen
 • Ett japanskt bad
 • Musikstudio
 • Gratis gym
 • Bibliotek
 • Enorma kök

Inte så dåligt, eller hur?

Vissa kan bli avskräckta vid tanken på att bo med hundra andra personer i ett och samma hus. Men det är faktiskt oftast inga problem! Dessa hus är byggda med all expertis Oakhouse samlat på sig under åren så det finns ingen risk att du behöver vänta på att få använda köket eller att duschrummen är upptagna dygnet runt.

Vill du ha din egen tid i ditt rum så det heller inget problem. En positiv sideffekt av att bo med så många andra är att du enklare kan bli anonym än i ett mindre hus.

Nackdelen med dessa hus är att de oftast ligger ute i förorten, så till skolan eller arbetsplats kan det var en bit att pendla. Däremot innebär detta förstås att priset också kan hållas nere!

Läs mer om Oakhouse och deras rabatterbjudande

Borderless House

boende i Tokyo - Borderless house

Borderless house erbjuder billiga hus i centralt läge med en policy att 50% av alla inneboende måste vara japaner. Ett nyare internationellt sharehouse-företag med hus i flera asiatiska länder. Företaget är fortfarande lite av en underdog på japanska marknaden men satsar mycket på den sociala aspekten av att leva i ett share house. Det går att läsa kundrecensioner på deras hemsida och de flesta, inklusive många svenskar, verkar vara extremt nöjda.

Borderless House kontaktade mig plötsligt en dag och erbjöd mig ett trevligt samarbete. Boka hus via Vilse i Japan och du får 1,2000 kr rabatt (15,000 yen) på första månadens hyra. Även om jag varken bott eller jobbat hos dem har jag bara hört bra saker och rekommenderar dem mer än gärna!

Läs mer om företaget och deras rabatterbjudande

Andra företag

Gör du en djupare sökning kring boendealterantiv i Tokyo dyker ett antal stora namn snabbt upp. Nedan finns info om några andra större aktörer som kan vara ett alternativ. Det finns mindre aktörer också men kvaliteten varierar så pass mycket att jag inte vågar uttala mig om dem.

Sakura House

Medarbetare på Sakura House - boende i Japan

Sakura House är ett av de största företagen som enbart jobbar med utländska kunder. Har många väldigt centralt belägna hus och bra kundsupport på engelska. Finns många fina recensioner på deras hemsida men jag har inte hört ett enda bra ord om dem i verkligheten. Husen är ofta i riktigt dåligt skick och då alla är utlänningar så får man ingen möjlighet att prata med japaner.

Det faktum att de inte ens tillåter japanska kunder kan vara ett knep för att hålla kvaliteten nere. En utlänning som kommer direkt till Japan har inget annat att jämföra med så hen tror att ett gammalt illaluktande hus är standard. En japan vet dock oftast bättre och kan ställa högre krav.

Hittar du en lägenhet i centrala Tokyo som ser okej ut så kan det vara ett alternativ, men jag skulle hålla mig undan deras share houses.

Social Apartment

Hitta bostad i Tokyo - Social Apartment

Social Apartment är ett nyare företag som spinnar vidare på idén om Social Residence. Deras tagline är “Better quality than Guest House” för guds skull! Stora hus med modern inredning och ett större fokus på delat boende mer än låga priser. Som helhet hjälper detta företag sharehouse-branschen att rycka upp sig och satsa mer på kvalitet. Jag måste säga att deras hemsida är riktigt stilren och ingjuter en känsla av lyx.

Däremot är det väldigt få utlänningar som bor hos Social Apartment. Orsaken bakom det är ganska rejäla initiala avgifter, oflexibla kontraktperioder och begränsad support på engelska. Jag har bara träffat en svensk som bott i ett av deras hus. Han trivdes men sa att det är bäst att ha bra japanskakunskaper då supporten på engelska är sådär.

Hyr lägenhet i Tokyo — för dig som vill vara själv

lägenhet i tokyo - vilse i japan

För dig som absolut vill bo själv hyr många av företagen på den alternativa bostadsmarknaden också ut fullt möblerade lägenheter. Det är väldigt smidigt att kunna flytta in i en lägenhet dagen du anländer till Japan utan att behöva oroa dig över massa kontrakt och annat.

De lägenheter som erbjuds är dock ganska spartanska och i “Tokyo-storlek”. Det är för det mesta studio-lägenheter och 20kvm räknas som ganska stort. Vill du bo större måste du ofta öka din budget eller kompromissa med läget.

Många av de lägenheter som erbjuds är relativt gamla, med usel isolering. Stekheta somrar och iskalla vintrar, med endast en AC till hjälp. Priset för lägenheten är också ofta en bit över genomsnittshyran för vanliga hyresrätter i det området. Då möbler, underhållningsavgifter och internet ingår i priset så utjämnar det sig dock ofta och om du gör grundlig efterforskning så kan du hitta riktigt bra lägenheter till bra pris ibland.

Hur mycket kostar det att hyra ett rum i ett share house?

Ett av de största utmaningarna när man flyttar till en spännande stad som Tokyo är hur man ska balansera sin budget — det finns ju så mycket man vill se och göra men då måste pengarna räcka till!

Genom att bo i ett share house kan du ofta hålla utgifterna nere och kan spendera dina pengar på mer roliga saker som öl och arkadhallar.

Att bo i ett share house kan också vara en bra idé för dig som mer än något annat vill bo i centrala Tokyo. Hyran ökar markant för centrala bostäder men om det är ett rum i ett share house kan du ändå komma någorlunda rimligt undan.

Share house-alternativ för dig med minimal budget 

boende i tokyo - vilse i japan
Klassiskt “Gaijin House”. Delat boende slits ner ganska snabbt.
 • 30-50,000 yen /mån. (inkl. underhållningsavgifter)
 • Äldre typ av sharehouse (sämre kvalitet)
 • Minimala privata rum och/eller delat rum

Om du inte bryr dig om kvalitet eller läge utan endast vill spara pengar kan du hitta något för 30-50,000 yen.

Vanligtvis ligger denna typ av hus längre bort från centrala Tokyo och erbjuder kanske inte den mest bekväma boendeupplevelsen. Det är utan undantag väldigt små rum och de flesta större share house-företag hanterar inte hus på denna prisnivå, utan då måste man göra lite mer efterforskning kring vilka mindre aktörer som finns.

Share house-alternativ för dig med normal budget

mediumbudget rum i ett share house hos Oakhouse
Detta rum i Social Residence Chofu kostar ca 69,000 yen/mån och ligger 20 min. från Shinjuku station
 • 50-70,000 yen /mån. (inkl. underhållningsavgifter)
 • Stor variation på standard
 • Mindre rumsyta men godkänt

Den största andelen av rum finner du på denna prisnivå. För 70,000 yen är det faktiskt inte omöjligt att hitta ett litet rum i centrala Tokyo! Många Social Residences (se delen om Oakhouse högre upp) har även stora och fina rum med under 70,000 yen. Då blir det lite längre från stadskärnan, men det är upp till dig hur du vill kompromissa

Share house-alternativ för dig med hög budget

Att högbudget-rum i Nakano
Ett lyxrum beläget i Gran Nakano, Tokyo.
 • 70,000-100,000 yen /mån. (inkl. underhållningsavgifter)
 • Hög kvalitet
 • Ofta relativt stora rum

Har du en hög budget har du stora chanser att hitta något som passar dig. Många företag har ofta dyrare hus som ligger väldigt centralt, även om de tenderar att vara ständigt fullbokade. Du kan också sikta på ett stort och fräscht rum lite längre ut.

Med denna budget kommer du definitivt hitta något som passar dig så länge du inte är ute försent under högsäsongen (oftast runt mars-april).

Hyr lägenhet i Tokyo på den “vanliga bostadsmarknaden”

Hitta bostad i Tokyo - Hyra lägenhet

Gå den “vanliga” vägen och hyr en lägenhet

Även om det i Tokyo faktiskt finns gott om lediga lägenheter och det egentligen inte är något som helst problem att få boende så finns det vissa unika aspekter av den japanska fastighetsmarknaden som kan vara förvirrande, speciellt för oss utlänningar.

När jag först flyttade till Japan 2013 kunde jag enkelt fixa boende via mitt universitet i Akita, norra Japan. En av de få fördelarna med att bo på vischan! När jag sedan skulle flytta ner till Tokyo var jag bortskämd och tänkte naivt “hur svårt kan det vara?”. Men jag hade ett studentvisum som var på väg att gå ut, en minimal studentbudget och min praktikplats skulle vara i centrala Tokyo med krånglig åtkomst.

Att gå den “vanliga” vägen som de flesta japaner gör via en normal fastighetsmäklare visade sig snabbt vara allt annat än enkelt.
När du letar efter en lägenhet finns det en del viktiga termer och begrepp som är viktiga att tänka på:

Extraavgifter – Reikin, shikikin och allt annat

När du hyr en lägenhet i Japan så tillkommer nästan alltid ganska rejäla avgifter, som ibland kan nå upp till 6 månaders hyra. Vissa av dem är förståeliga. Shikikin (敷金) är en deposition du ofta måste betala som en garanti utifall du inte kan betala din hyra eller om det tillkommer kostnader för reparation när du flyttar ut.

Oavsett hur fläckfritt du hållit din lägenhet så dras oftast en stor andel av denna deposition när du väl flyttar ut. När jag flyttade ut fick vi kvar ca hälften av vår deposition på två månadshyror. Då hade vi ändå en fantastisk fastighetsskötare som valde att ‘missa’ några ganska stora fläckar på vår tatami-matta!

Mindre förståelig är den ökända Reikin (礼金) – som direktöversatt betyder “Respektpeng”. På engelska kallas den oftast “Key Money”. Det är helt enkelt en avgift, oftast på en eller två månadshyror, du ger till hyresvärden när du flyttar in.

Till skillnad från Shikikin får du inte tillbaka något av Reikin när du flyttar ut. Enligt historien dök denna minst sagt irriterande avgift upp i Japan efter andra världskriget. Flygbombningarna hade förstört stora delar av många städer och det var en enorm bostadsbrist. Hyresvärdarna kunde välja och vraka bland hyresgäster så Reikin var helt enkelt en muta för rika familjer för att bli vald först. Vad det har att göra med Japans bostadsmarknad 2016 är en annan sak…

Utöver dessa två avgifter finns det ibland andra avgifter som är nödvändiga. Brandförsäkring, låsbyte, städningsavgifter och massor av annat smått och gott. Här gäller det att läsa hyresvillkoren ordentligt och få klara svar från fastighetsmäklaren kring extrakostnader.

Kontraktsperiod

Oftast är ett kontrakt på minst två år, vilket innebär att om du har en visum på bara ett år så blir det svårt. Vidare så tillkommer nästan alltid en förnyelseavgift när dessa två år har passerat. I vårt fall låg summan på en månadshyra. Det är inte heller ovanligt att hyran sedan höjs vid varje förnyelse. Det är nästan som om de vill att man flyttar ut!

Borgensman och diskriminering – de största hindren för utlänningar i Japan

Känner du en japan med stabil inkomst som skulle vara villig att gå i borgen för dig? Inte? Vad synd, då blir det nog inte så lätt för dig att få en lägenhet i Japan. Råkar du också vara vit, svart eller, ja, inte från Japan? Ojdå, det var inte så bra. Då är du säkert en sådan där jobbig utlänning som för oväsen hela nätterna, inte talar japanska och är alltid sen med hyran.

Ja, det är bara att förbereda dig – diskriminering mot utlänningar från hyresvärdar är ett faktum som är svårt att ignorera.

Det hände mer än en gång när jag och min fru sökte lägenhet att vi blev nekade ens en husvisning på grund av våra nationaliteter. Det är inte ens en en dold form av diskriminering. På hemsidor kan man ibland hitta taggen “外人可” (Utlänningar OK) precis bredvid “Husdjur OK”.
När jag och min fru slog oss ner på en fastighetsmäklares kontor och hittade en intressant lägenhet var mäklarens första åtgärd att ringa hyresvärden.

Han: “Hej, det är så att vi har en par här som är intresserade av ‘XYZ lägenhet’. De är utlänningar, men hon är sydkorean och jobbar på ett bra japansk företag och han är svensk med position på svenska amb…. jaha, ja… Jag förstår. Hejdå…”
Vi: “Är allt okej?”
Han: “Jag är rädd för att vi får leta efter en annan lägenhet…”

Jag kan skriva många artiklar bara om detta ämne, men det får bli en annan gång. Det enda du kan skydda dig med är tålamod och att hålla dina förväntningar i schack.

Jag hoppas denna lista varit till hjälp! Har du några frågor om hur du hittar boende i Tokyo är det bara att höra av dig eller skriva något i kommentarsfältet nedan.

Som sagt, du kan få 800 kr rabatt på första månadens hyra om du bokar med Oakhouse, och 1,200 kr rabatt om du bokar med Borderless House.

Läs mer om båda företagen och erbjudandet

(Jag får en liten kommission för varje bokning. Det kan hålla denna hemsida vid liv, så all hjälp uppskattas!)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.