Hur du hittar jobb på ett svenskt företag i Japan

Så hittar du jobb i Japan på ett svenskt företag7 min läsning

Tänk om du kunde få leva i Japan men ha en någorlunda svensk arbetsmiljö, med ordentlig semester och regelbundna fikapauser. Eller vad sägs om att skippa de oändliga japanska arbetsdagarna och ha kvar en fot i Sverige medan du utforskar Japan? Ja, att arbeta på ett svenskt företag i Japan kan vara en ganska bra deal och något som många tycker är värt att sträva efter.

Men hur tusan hittar du jobb på ett svenskt företag i Japan egentligen?

Vilka företag finns det egentligen?

Det finns faktiskt ett förvånansvärt stort antal svenska företag aktiva i Japan  – där det också kan finnas möjlighet att få jobb.

Några av de större svenska företagen i Japan:

 • IKEA
 • Volvo
 • Ericsson
 • H&M
 • Atlas Copco
 • Scania
 • Sandvik

Alla dessa företag är väldigt aktiva på den japanska marknaden. Framförallt IKEA och Volvo är måna om att ses som ett svenskt företag, så de är kanske extra öppna för att just en svensk ansöker. Jag har faktiskt sett flera svenskar arbeta som butiksbiträden i IKEA-affärer!

Här är en blogg från en svensk kille som jobbade deltid på en IKEA-affär i Kobe (och som nu arbetar på ett japanskt företag).

Det finns även många mindre aktörer du säkert aldrig hört talas om. Den svenska handelskammaren SCCJ (Swedish Chamber of Commerce and Industry in Japan) har en mycket användbar medlemslista av företag kopplade till Sverige som är aktiva i Japan. Ta en titt och se vilka företag du kan tänkas vara intresserad av.

Vilka svenskar jobbar i Japan?

Det finns för närvarande flera hundra svenskar som bor i Japan. Av dessa är majoriteten studenter, men det finns även många som arbetar på både svenska, japanska och internationella företag. Många svenska företag med kontor i Japan har dock få, om ens några, svenska anställda.

De svenskar som jobbar på ett svenskt företag i Japan är oftast antingen:

 1. Människor mitt i karriären som kommer över på kontrakt, oftast på tre till fem år.
 2. Veteraner med många år på nacken i Japan.

Som du kanske förstår är de flesta svenskar inom dessa organisationer därför något högre upp i företagshierarkin.

Inom vissa företag såsom finns det ett antal svenskar på chefsnivå som knappt ens kan japanska. Dessa personer har förstås blivit utsända direkt från Sverige och har därför inte klättrat uppför karriärsstegen i Japan. De rapporterar till huvudkontoret i Sverige och överser verksamheten i Japan.

Man kan tolka det som att din koppling till Japan inte nödvändigtvis behöver vara stark, men då måste du kompensera med andra viktiga egenskaper. Det finns ingen genväg till att bli chef och det är mer eller mindre ett krav dessa dagar att kunna åtminstone grundläggande japanska.

Värt att notera är att antalet “expats” har gått ned betydligt i takt med att de stora svenska företagen etablerat sin verksamhet över lång tid. Expats är dyra och det blir smidigare att anställa lokalbefolkningen istället.

Om du befinner dig i Sverige

Du som är i Sverige kan satsa på att bli utsänd själv. Försök få jobb på ett företag du vet har kontor i Japan, samla på dig relevanta kunskaper såsom japanska och ansök om att bli utsänd till Japan när tiden är mogen. Ett företag som skickar någon till Sverige behöver oftast någon som kan överse verksamheten, så att bli utskickad är förstås lättare sagt än gjort.

Jag kan inte rekommendera någon att välja sin karriär enbart för att man vill bli utskickad till Japan. Det är väldigt tveksamt om du kommer kunna klättra uppför karriärsstegen och ens få chansen i sådana fall. Ett jobb och en karriär är så mycket mer än ett verktyg för att kunna flytta till Japan!

Om du redan är i Japan

Om du bor i Japan, talar bra japanska, har relevant bakgrund och har jobbat i Sverige på företaget du ansöker till så har du faktiskt en liten chans att få ett jobb. Som sagt, att bara kunna någorlunda bra japanska och förvänta sig bli anställd för att man är svensk är naivt – du måste verkligen sitta på reella kunskaper och färdigheter.

Viktigt är att inte söka arbete i Japan den officiella vägen, som alla japaner gör. Då kommer du bara försvinna i bruset och du har alla odds emot dig. Om du bara är en av många japanska kandidater kommer få företag vilja ägna tid och slösa pengar på att sponsra dig.

Nej, som svensk är det därför extremt viktigt att nätverka i Japan. Det var så jag nästan fick jobb på både IKEA och Volvo i Japan. Det svenska communityt i Japan är förvånansvärt litet och välkopplat. I detta community vill du hitta nyckelpersoner som kan introducera dig till rätt person i rätt position.

Vad du kan göra för att öka dina chanser att skaffa bra kontakter i Japan

 • Försök gå på alla events som svenska ambassaden erbjuder. Du vet aldrig vem du kan råka stöta på under midsommarfirandet!
 • Gå på alla events YCN (Young Chamber Network) håller. YCN är en svensk organisation för unga svenskar i Japan där många ambitiösa människor samlas. Du kan träffa många intressanta människor och ibland kan du även stöta på några riktiga tungviktare.
 • Varför inte bli medlem i SCCJ, svenska handelskammaren i Japan? Det kostar en del men kan vara värt det om du träffar rätt folk.
 • Gör praktik på ett svenskt företag eller svenska ambassaden i Tokyo. Detta är ett utmärkt tillfälle att skaffa relevant erfarenhet men också för att nätverka rejält. Under min praktik på svenska ambassaden träffade jag högt uppsatta chefer i Japan för företag som IKEA, Volvo, Electrolux, Ericsson, SAAB, EF och Scania. Det kan vara lite krångligt att hitta praktik för svenskar men lyckas du kommer det definitivt vara en skjuts för din karriär. I ett annat inlägg jag skrivit kan du läsa allt om hur man får praktik på svenska ambassaden i Tokyo.
 • Få hjälp av SCCJ. Organisationen lägger regelbundet upp jobbannonser relaterade till deras medlemsföretag så se till att gå in och kolla lite då och då. Du kan även skicka in ett CV och se om dem kan matcha dina kompetenser med behoven hos något företag som är medlem. Förvänta dig dock att du bör vara flytande på japanska.

Är det värt att söka jobb på ett svenskt företag?

Även om det vore härligt att skaffa jobb på IKEAs huvudkontor så gäller det att vara realistisk. Du befinner dig i Japan och att bara fokusera ensidigt på svenska företag kan begränsa dig oerhört mycket. De flesta svenskar i Japan jobbar inte på ett svenskt företag, och oddsen är att du inte heller kommer göra det. Dessutom är de flesta väletablerade svenska företag idag japaniserade till den grad att svenskheten mer eller mindre är borta.

Men det är alltid värt ett försök, och förhoppningsvis vet du nu mer om vilka möjliga tillvägagångssätt som finns.

Vill du veta mer om hur man hittar jobb i Japan har jag även skrivit ett annat mer detaljerat inlägg. Om tanken på att studera i Japan verkar mer intressant har jag också sammanställt en stor guide kring ämnet som jag tror kan inspirera.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.