Lär dig skriva kanji - japanska tecken

Kanji: Lär dig betydelsen av 2000 kanji på ett halvår15 min läsning

Det finns många därute som påstår att japanska är ett svårt språk. Enligt en känd rankning är japanska ett av de absolut svåraste språken att lära sig för engelsktalande. Visst, det finns stora kulturella skillnader mellan västvärlden och Japan som gör det krångligare att lära sig japanska, men uttalet är enkelt och de grammatiska reglerna är förvånansvärt regelbundna.

Japanska är inget svårt språk att lära sig tala på egentligen. Orsaken till att japanska ofta anses så svårt är på grund av japanska tecken och framförallt Kanji, de kinesiska tecken som tillsammans med Hiragana och Katakana bildar det japanska skriftspråket.

Jyouyou Kanji (常用漢字/じょうようかんじ) betyder klumpigt översatt “Vardagliga Kanji” och är en officiell lista på över 2000 kanjis som anses nödvändiga för att överleva som japansktalande i Japan. Det är väldigt viktigt att lära sig Kanji redan från början om du ska lära dig japanska, men det är en tung process som ofta tar många år – om inte en hel livstid. Många ivriga japanskastudenter försöker se bortom horisonten, på andra sidan 2000 tecken, och tappar snabbt modet. Att bara lära sig 50 hiraganatecken var svårt nog, men 2000 tecken är omöjligt! När ska man ha den tiden?

Mellan jobb och universitetsstudier lyckades jag lära mig över 2,000 kanji på bara fyra månader

De fyra intensiva månader jag la ner gav mig en grundläggande förståelse av Kanjis som räddade mig från år av konventionella japanskastudier. I genomsnitt lärde jag mig 17 nya tecken om dagen  genom att studera bara en till två timmar innan skolan eller jobbet. Hur lyckades jag med denna till synes omöjliga bedrift?

Studiemetoden jag använde mig av är ökänd på nätet och bygger på en bok från 70-talet skriven av filosofen James Heisig, kallad Remember the Kanji. Han är en mycket intressant filur som vågade ta steget bort från textböcker och studiemetoder som använts i hundratals år och skapade sin alldeles egna studiemetod.

Heisigs metod är minst sagt en vattendelare och det finns gott om missionärer såväl som hatare. Klart är att metoden är långt ifrån perfekt, men av rädsla för att gå ifrån traditionella läroböcker är det många som envist vägrar tro att Heisigs metod kan fungera. Antingen försöker de inte ens eller så ger de upp efter några sidor och kallar det strunt utan någon som helst förståelse för processen.

Det viktigaste är att du känner att metoden passar dig. Att studera japanska på ett sätt du inte trivs med kommer aldrig vara effektivt. Otaliga studenter har följt Heisigs metod och lyckats väldigt bra, men metoden passar inte alla. Det finns förstås ännu fler personer som lyckats bli fantastiskt duktiga på japanska utan att ens känna till denna metod!

Jag kommer försöka argumentera för denna metod så läs vidare så kan du själv fatta ett beslut om det kan vara något för dig.

Få samma försprång som kineser och taiwaneser

Innan jag går vidare och förklarar hur jag kunde lära mig 2000 tecken på bara några månader så är det viktigt att påpeka en sak: under dessa fyra månader lärde jag mig inte varje teckens olika uttal, i vilken kontext de används och hur alla tecken kan kombineras. Vad jag lärde mig var endast den grundläggande betydelsen av över 2000 tecken och hur de skrivs.

Heisigs metod är med andra ord bara en liten bit av pusslet som är japanska, men det är definitivt den mest utmanande. Tro mig, det räcker en lång väg.

Varför är Taiwaneser så bra på japanska?

När jag studerade japanska i Japan såg jag en tydlig trend:

ju längre upp i klasserna jag kom desto större andel av klassen bestod av taiwaneser och kineser. De var inga höjdare på uttal och hade svårt att prata, men satan vad de var duktiga på att läsa och skriva!

Det är egentligen inte så konstigt eftersom de alla är rena rama fuskare. De kan ju redan alla Kanjis! En taiwanes som knappt kan någon japanska alls kan läsa en otroligt avancerad nyhetsartikel och ändå förstå mer eller mindre vad den handlar om. De har ingen aning om hur ett Kanji uttalas, men de kan förstå den ungefärliga betydelsen och kan skriva tecknet utan problem.

Heisigs metod försöker sätta dig i samma sits som en Taiwanes. När jag var klar med Heisigs bok kunde även jag läsa något på japanska och förvånansvärt lätt förstå vad det kunde tänkas handla om. Inte undra på att jag alltid satt med alla Taiwaneser i min klass!

Varför du inte bör studera japanska som japanska skolbarn gör

När man lär sig ett nytt språk är det bara logiskt att lära sig de viktigaste orden först. Att äta, att gå, att prata – dessa är alla viktiga ord som du snabbt vill lära dig på japanska. Problemet är att det japanska tecknet för många av de vanligaste orden är väldigt komplicerade.

  • Att äta: 食べる(タベル・Taberu)
  • Att gå: 行く(イク・Iku)
  • Att tala: 話す(ハナス・Hanasu)

Du kan säkert tvinga in alla dessa tre Kanjis i ditt minne och gå vidare med dina studier – det är så majoriteten av alla studenter gör – men frågan är om det verkligen är effektivt. Som sagt, du ska faktiskt lära dig över 2000 tecken! Du kan inte ta en snabb titt på ett tecken och se dess mindre beståndsdelar utan du tvingas memorera varje streck och krumelur. Du har ingen referensram som hjälper din hjärna komma ihåg tecknet som ständigt måste repeteras för att inte falla i glömska.

Om du känner dig osäker på Kanjis kan du lugna dig med att miljontals lågstadiebarn i Japan sitter i samma båt som dig. Det är nämligen med ovanstående typ av rå inlärning japanska skolbarn lär sig Kanjis. För skolbarnen är det X antal nya tecken i veckan som man skriver hundratals gånger i sin Kanjibok. Att nå fullständig läsförståelse på japanska brukar därför ta hela vägen upp till gymnasiet.

Ordningen man lär sig i är förstås efter hur svår betydelsen av ett tecken är, inte hur komplicerat det är skriva. Ett litet barn kanske inte är redo att lära sig ett abstrakt tecken som 了, men lär sig tidigt betydligt mer komplicerade tecken som  曜 (som behövs för att kunna skriva veckodagarna).

Men vi är inte japanska barn som råkar vara omringade av japanska tecken och vi kanske inte har tid att skriva samma tecken hundra gånger i rad. Vi är smarta vuxna som har möjligheten att välja en enklare väg. Varför inte börja med de enklaste tecknen först och bygga vidare därifrån istället? Det var Heisigs första snilleblixt.

Radikaler – ett teckens minsta beståndsdelar

Faktum är att det endast finns ca 200 element som är nödvändiga för att bilda i princip alla Kanjis du kan tänka dig. Dessa element, som kallas radikaler, kombineras på olika sätt och det är så Kanjis skapas. Heisig insåg att man kunde förenkla inlärningsprocessen genom att sätta dessa radikaler i turordning efter deras komplexitet. Då kunde han lära sig de enklaste tecknen först (inte de viktiga men ack så svåra tecknen) och lära sig en ny radikal åt gången – ända till han lärt sig alla Jyouyou Kanji.

Exempel

日 – Sol
目 – Öga

Dessa två tecken kan sedan kombineras på olika sätt för att skapa nya Kanjis:

冒 – Risk
昌 – Sprudlande

Sedan introduceras en ny radikal som 口 (mun) som kan kombineras med 日 för att bli exempelvis 唱 (mässa). Så fortsätter det, ett tecken i taget. Till slut kan du skriva extremt komplicerade tecken i stil med 議 eller 龍 bara genom att dela upp tecknet i dess mindre beståndsdelar! I början kommer det vara massor av tecken som du inte bryr dig ett dugg om – hur ofta använder du egentligen verbet “att mässa” på svenska? Men ha tålamod och härda ut ett tag. Du vet fortfarande inte vad som är viktigt, så det är bäst att sluka allting.

Okej, så metoden verkar enkel nog, men hur gör man för att faktiskt komma ihåg alla dessa tecken?

Fantasi och slapstickhumor är din bäste lärare

Heisigs andra snilleblixt var hans metod för att lära sig betydelsen av alla dessa tecken och radikaler.

Vi människor är inte skapta för att lära oss ett enormt komplicerat skriftspråk. En stenåldersmänniska var inte direkt i livsfara om hen inte lärde sig 2000 olika tecken som ser nästan likadana ut. Det var viktigare att kunna komma ihåg färgstarka minnen som det farliga lejonet, det där röda bäret som fick dig att må dåligt eller stamhövdingens favoritmat. Med andra ord är vi människor betydligt bättre på att komma ihåg händelser och konkreta visuella minnen än abstrakta små tecken.

Genom att utnyttja människans förmåga att minnas färgstarka historier kan vi lära oss japanska tecken blixtsnabbt, utan att skriva ner dem mer än en gång. 

Exemplet 志

志  betyder något i stil med motivation eller bestämdhet. För att komma ihåg detta tecken gäller det att komma på en historia baserat på tecknets radikaler som enkelt kan kopplas till dess grundläggande betydelse.

De mindre beståndsdelarna i 志 är 士 och 心.

: betyder något i stil med “gentleman”, men i mitt fantasifulla huvud kännetecknar radikalen en samurai. Varje gång ett tecken innehåller denna radikal kommer även min historia innehålla en samurai.
心 :Är ett tecken i sig som betyder hjärta, både fysiskt och bildligt talat. När detta tecken är en del av ett mer komplicerat tecken vet jag därför att den behöver involvera historiens huvudkaraktärs hjärta eller känslor.

Historien: Där står han, samurajen. Med sin älskade katana i handen tränar han tills svetten droppar. Det är inte lätt att lyckas på Bushido, krigarens väg. För att bli en äkta samuraj krävs mer än något annat ett motiverat hjärta. 

Jag vet, det låter kanske fånigt. Men det fungerar! Det viktiga är att visualisera sig samurajen eller vad det nu är så tydligt som möjligt. Ju mer extremt desto enklare är det att återkalla minnet – inget är för galet! Speciellt bra är det om din historia får dig att skratta. Om du fokuserar dig ordentligt nog och lyckas skapa en stark minnesbild behöver du inte ens skriva ner tecknet mer än en gång – historien i sig kan berätta för dig hur tecknet skrivs.

När du ser 志 senare kommer du direkt även se samuraj och hjärta. Justja, en samurajs hjärta måste vara motiverad. Tecknet betydde motivation! Vice versa så kan du även tänka dig ordet motivation och återkalla att samurajens hjärta måste vara mer motiverat än något annat.

Genom att bygga upp en arsenal av karaktärer och associationer kan din inlärning av kanji bli en färgsprakande teater vars gränser endast stoppas av din kreativitet. Personligen tyckte jag att detta kreativa inlärningssätt var mycket roligare än att bara nöta in tecken genom repetition. Karaktärerna i mitt huvud är allt svårare att återkalla nu när flera år har gått, men de behövs inte längre då jag inte har något behov av att memorera tecken utan kan dem instinktivt.

Några användbara tips och annat att tänka på

1. Använd flashcards för att memorera Kanjis långsiktigt

När du väl har lärt dig ett tecken första gången så tar det förstås inte slut där. Du vill ju också memorera tecknet och din historia ordentligt. Därför behöver du använda dig av flashcards. Anki, det mest populära flashcardprogrammet, har flera färdigjorda kortlekar med alla tecken i Heisigs bok.

Det är repetitionen av alla tecken som får flest studenter att tappa tålamodet för denna metod. Jag kan inte ljuga och påstå att det var en trevlig upplevelse för mig heller att gå igenom ett 50-tal tecken varje dag. Det är inte bara ett ord du måste gå igenom utan  en historia, något som kan vara väldigt ansträngande för hjärnan. Vad jag rekommenderar är att placera ut dina repetitioner under en hel dag istället för att göra allt på samma gång. Gör några kort medan du väntar på tåget, när du går på toa, mellan dina lektioner eller under fikapausen. Plötsligt känns inte 50 kort så farligt!

2. Ta hjälp av andra på nätet när du fastnat

Är du fast på ett tecken och kan inte för ditt liv komma på en bra historia? På hemsidan kanji.kohi.com finns det ett utomordentligt community som delar med sig av sina egna historier och ger tips på vilken typ av historia du kan tänkas skapa. Det finns en diskussiontråd för varje tecken och du kan ofta få tips på roliga historier såväl som när Heisig inte har helt rätt. Denna hemsida hjälpte mig väldigt mycket på traven – även om det alltid är mest effektivt om du använder din egen kreativitet och skapar dina helt egna historier.

3. Ignorera Heisigs kommentarer om det känns fel

Heisig är djupt religiös och det är inte direkt något han sticker under stolen med. Ibland kan dessutom hans förslag på historier vara ålderdomliga, konstiga eller rentav omöjliga att komma ihåg. Om det känns fel så är det ingen fara att strunta i hans råd. I sådana fall är det alltid en bra idé att dubbelkolla på Kanji.kohi.com för att få förslag på alternativ.

4. Försök skapa så tydliga karaktärer som möjligt i dina historier

Detta var något jag önskar att jag kommit på tidigare i mina studier, men att associera viktiga radikaler till specifika karatärer är oerhört effektivt! Det var mycket enklare för mig att komma ihåg vilka karaktärer som var med i en historia än ett föremål eller något annat mer abstrakt.

Personligen använde jag mig ofta av personer i mitt verkliga liv som skådespelare i mina galna historier.  Ett sånt offer var min bror. Radikalen “⺅” är en av de vanligaste radikalerna och betyder egentligen bara “människa”, ett på tok för abstrakt koncept. Jag omvandlade istället radikalen till en symbol för min stackars bror. Han har i mina historier fått utstå alltifrån tortyr och attacker från drakar till att vara spion förklädd till buddhistmunk!

Remember the Kanji – är det för dig?

För mig fungerade Heisigs metod väldigt bra. Jag fick en djupare förståelse och kärlek till Kanjis som jag inte tror jag hade kunnat få via en mer konventionella studiemetod. När jag väl kom till Japan kunde jag dessutom skippa allt krångel med Kanji och fick därmed möjlighet att fokusera mer på annat såsom uttal och ordförråd, som är enklare att lära sig på plats. Tusentals andra har upplevt samma sak och RTK-metoden är en viktig del i många andra moderna studiemetoder.

Med det sagt betyder det inte att denna metod nödvändigtvis kommer passa dig. Vi är alla unika och vad som var en kreativ inlärningsprocess för mig kan vara ett slöseri på tid för dig. Vad jag rekommenderar är att du åtminstone prövar metoden och ser vad som händer. Om det blir tungt så ge inte upp på direkten utan sakta ner på din studietakt. Är det för många kort som väntar i Anki så skippar du nya tecken tills läget är under kontroll.

Fördelar med Remember the Kanji

  • Bli en taiwanes och få ett enormt försprång när du väl kommer till Japan!
  • Var kreativ när du studerar och ha roligt med alla galna historier du skapar.
  • Du kommer aldrig ha problem att lära dig ett nytt tecken eller kolla upp ett tecken du inte förstår.
  • Genom att skapa känslomässiga associationer till Kanjis och verkligen gå ner på djupet kommer du finna en ny kärlek till Kanjis. De har en energi och en skönhet du inte kommer finna i det latinska alfabetet.

Nackdelar med Remember the Kanji

  • Heisigs nyckelord är inte helt träffsäkra. Ett tecken kan ha många olika betydelser beroende på kontexten och det är sällan du kommer använda eller se ett Kanji isolerat.
  • Om metoden inte passar dig kan det vara oändligt tråkigt. Istället för att lära dig Kanjis i en naturlig kontext kräver Heisigs metod att du djupdyker ned i Kanjiträsket, något som inte passar alla.

Så, hur gör du? Tveka inte att höra av dig till mig om du har några frågor eller vill ha mer personliga tips! Passa också på att läsa mer om hur jag lärde mig flytande japanska.

Du kan även köpa Heisigs bok här.

4 reaktioner på ”Kanji: Lär dig betydelsen av 2000 kanji på ett halvår<span class="wtr-time-wrap after-title"><span class="wtr-time-number">15</span> min läsning</span>”

  1. Så fint att få läsa om Heisig på svenska. Har varit nyfiken sen jag såg “Abroad in Japan”s video, men inte provat på det än.. bara bläddrat i boken. Men blev väldigt sugen nu när jag läste här.

    1. Det är bara att testa! Men om din japanskanivå är ganska hög kanske det är lika bra att fortsätta med det studiesätt du använder nu. Kan ju lätt bli lite förvirrande om man ska ändra hela sitt tankesätt kring Kanjis 😉

      Jag velade fram och tillbaka själv när jag skulle välja studiemetod i början av mina japanskastudier (känns som 100 år sen) och hade gärna haft lite mer konkret info. Det var därför jag skrev det här inlägget 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.