Studera Japanska - Vilse i Japan

Lär dig japanska – 5 steg för att bli grym på japanska18 min läsning

Japanska, detta underbara språk som förbryllar och attraherar människor runtom i hela världen. Inte undra på att så många vill studera språket:

Det är både mjukt och hårt, förbluffande simpelt och frustrerande komplext, lätt att uttala men svårt att bemästra. Det är ett vanligt påstående att franska är det vackraste språket i världen, men frågan är om inte Japanskan, både i sin skrivna och talade form, är en mer värdig kandidat.

Det finns däremot ett stort problem med japanska:

Många börjar studera men det är få som når hela vägen till att bli flytande.

Efter första ruset – då varje nytt ord öppnar upp en ny värld av möjligheter – hamnar vi alla i språkträsket, beläget mittemellan nybörjarens naiva entusiasm och den avancerade studentens växande känsla av att vara i kontroll. Varje nytt ord ger inte längre samma kick och listan på alla kanjis som måste memoreras tycks oändlig. Många fastnar och ännu fler tappar intresset eller motivationen.

Men, du behöver inte fastna i träsket:

I denna personliga guide går jag igenom fem superanvändbara tips för att hjälpa dig bli riktigt grym på japanska, oavsett dina japanskakunskaper.

Men, varför ska du lyssna på mig egentligen?

En lång väg till flytande japanska (som blev förvånansvärt kort)

På två år lyckades jag gå från i princip fullkomlig nybörjare till att få ett jobb på ett japanskt företag, i en japansk kontorsmiljö.

Jag är en av dem som faktiskt lyckats ta mig förbi språkträsket, utan att sakta ner. Så hur gick jag tillväga för att nå mitt mål och samtidigt ha kul längs vägen?

Jag kan inte direkt påstå att jag är överdrivet duktig på språk – och jag är knappast någon plugghäst. Jag klarade mig med nöd och näppe undan spanskaundervisningen i skolan med godkänt. Men när jag väl bestämde mig för att studera japanska hade jag tillräckligt god självinsikt för att förstå följande:

För en soffpotatis som mig skulle det endast vara möjligt att bli flytande genom utarbeta en tydlig rutin och hitta den mest effektiva studietekniken.

De fem steg jag tar upp i denna guide är resultatet av mitt slit och jag hoppas att du kan spara ännu mer tid på läsa igenom dem.

Vägen till en fungerande formel börjar med steg 1:

1. Japansk pirat eller karriärist i Tokyo – var tydlig med ditt slutmål

För att göra dina japanskastudier så underhållande som möjligt är det viktigt att du är ärlig mot dig själv och vet vilken ambitionsnivå du har. Att lära sig japanska ordentligt kräver tusentals timmar av studier, vilket innebär studier i alltifrån 2-20 år. Om du inte är beredd på det så måste du se dig själv i den metaforiska spegeln och fundera noga kring följande fråga:

Varför vill du studera japanska?

Går du och drömmer om att förstå vad alla säger i din favoritanime? Vill du kunna besöka Japan och beställa ramen-nudlar utan att använda engelska? Eller är ditt mål att starta en karriär i Japan?

Beroende på ditt slutmål så kommer din väg se väldigt annorlunda ut.

Om du bara vill kunna ha en vardaglig konversation på japanska så kanske den bästa idén är att hålla en lägre ambitionsnivå. Försök hitta en konversationspartner, titta så mycket som möjligt på japansk TV och lär dig de mest grundläggande fraserna. Kanji och komplicerade grammatiska regler är inte särskilt viktigt för dig då.

Mitt mål med att plugga japanska var att därigenom få ett jobb i Japan så jag kunde stanna med min dåvarande flickvän.

Då måste ambitionsnivån trappas upp rejält.

Ska du vara attraktiv på arbetsmarknaden i Japan måste du b.la kunna skriva affärsmejl på japanska och tala med kunder på åtminstone acceptabel keigo (respektspråk). Då kommer du inte ha mycket hjälp av att lyssna på t. ex piratspråket i One Piece.

När det var fokus på keigo i skolan och alla mina piratälskande klasskamrater suckade djupt vässade jag därför istället pennan och sög in så mycket kunskap som möjligt.

Genom att sätta upp ett tydligt mål vet du vad du bör fokusera på och kan använda din dyrbara studietid mer effektivt.

Då jag var väl medveten om mitt slutgiltiga mål redan innan jag ens kom till Japan var det ett mycket enklare val att lägga ner den där extra timmen varje morgon på studierna. Det var inget problem att hålla mig motiverad när jag visste att jag behövde vara redo för en eventuell kontorsmiljö i Japan. Ingen One Piece för mig andra ord!

2. Japanska är Karate — rutin och aktivt engagemang

Lär dig japanska - Japanska språket är som karate - Vilse i Japan
Att lära sig japanska är som att lära sig karate – det kräver ständig övning och disciplin.

Ignorera den klichéartade liknelsen med karate för en sekund.

Språk är inte en passiv kunskap vi sitter på, det är en fysisk färdighet – precis som karate.

Jag vet inte vem det var som sa det till mig men det är en sanning som alltför få tar i beaktning. Du kan lika lite lära dig japanska från en lärobok som en karatestudent kan lära sig former via en bildbok.

Det går att dra tre insikter från detta förhållningssätt:

  • Av alla japanskastudenter jag sett så är det ingen tvekan om att de duktigaste inte nödvändigtvis är de som pluggat mest. Nej, det är de som insett att språkinlärning endast sker genom rutiner och ett aktivt engagemang i sina studier. Det viktigaste steget av alla är att ta teorin och omvandla den till praktisk erfarenhet.
  • Precis som vid fysisk träning måste du ständigt tänja gränserna för vad du kan. Den enda vägen framåt är övning och repetition. En kroppsbyggare kommer aldrig utvecklas om han bara jobbar med samma bekväma vikter. Om du t. ex inte kan ett ord på japanska så ger du inte upp och byter till en lättare vikt (byter till engelska) utan du försöker beskriva ordet på ett annat sätt med ditt begränsade ordförråd.
  • Språkkunskaper är en färskvara, så det är viktigt att du studerar regelbundet. Det är bättre att studera en timme om dagen än att studera sju timmar en dag och skippa veckans sex andra dagar. Min rutin när jag studerade var att hålla igång lite varje dag. Om du studerar japanska på heltid är detta inget problem, men om du studerar själv vid sidan av blir det lite svårare.

När jag var i Sverige gick jag upp sex på morgonen och pluggade en timme eller två innan jobbet. Jag såg till att göra det till en daglig ritual, precis som att borsta tänderna eller ta en morgonjogg. Det låter inte särskilt roligt kanske, men faktum är att denna rutin gav mig en oerhörd känsla av tillfredställelse efteråt. Efter ett tag blev det nästan beroendeframkallande!

3. Ha kul! Använd material du är intresserad av

Terrace House på Netflix är en guldgruva för dig som vill lära dig äkta japanska

Att lära sig ett språk kommer aldrig vara bekvämt. Du måste starta från absoluta början med order som “hej” och “tack”. Du låter som en treåring med brytning, behöver nöta in massa ord du inte vet när du kan tänkas behöva och det kan vara tufft för självkänslan när du misslyckas gång på gång. Men en stor del av din tid kan faktiskt vara kul.

Det är inte i läroböcker du kommer lära dig japanska på riktigt. En klassisk lärobok som Genki kan hjälpa dig i början och är ofta en bra introduktion, men att titta på din favoritserie kan vara lika effektivt det – så länge du utnyttjar din tid på rätt sätt. Du måste använda din hjärna och engagera dig aktivt i dina studier. Ett exempel kan vara att titta på din favoritserie utan undertexter, snappa upp varje ord du hör dyker upp ofta och kolla upp det i en ordbok.

Vi människor har lättare att komma ihåg något när det är inbäddat i en kraftfull emotionell kontext. Genom att titta fokuserat på en TV-serie du gillar kan du skapa färgfulla minnen kring dessa ord eller fraser – vilket gör dem mycket enklare att komma ihåg! Jag rekommenderar av uppenbara orsaker att titta på realistiska TV-serier med mycket vardagsinnehåll, exempelvis Terrace House eller Love Wagon på Netflix. De ord som ofta dyker upp kommer med större sannolikhet vara användbara i verkligheten.

Det behöver förstås inte bara vara TV-serier. Det kan vara podcasts, manga, böcker eller vad som helst – så länge det är kopplat till japanska och det är något du tycker om!

4. Använd dig av modern teknik och maximera din produktivitet

Idag finns det mycket forskning om hur vi kan lära oss nya saker mest effektivt. Studier säger exempelvis att vi behöver i genomsnitt höra ett ord 12 gånger innan vi kan memorera det för livet. Det räcker inte att fuska och uttala ordet 12 gånger i rad utan ordet måste upprepas i intervaller.

Att tokplugga dagen innan ett prov och sedan förvänta oss att den kunskapen sitter kvar länge är en felaktig och rent av farlig tanke.

Vi har alla försökt nöta glosor på detta sätt, men hur mycket av din gymnasiespanska kommer du egentligen ihåg?

För att ens ha en chans att komma ihåg ett ord efter bara en dag är repetition A och O. Du kommer inte undan det om du vill lära dig ett språk effektivt och den metod som tycks fungera absolut bäst för språkstudier är vad som kallas för “spaced repetition“.

Spara hundratals timmar och lär dig alla ord med Spaced Repetition

Idéen med spaced repetition är enkel men revolutionerande:

Du börjar med korta mellanrum (två till fyra dagar) mellan varje gång du tränar på en viss glosa. Varje gång du framgångsrikt kommer ihåg ökar du intervallet (t. ex nio dagar, tre veckor, två månader, sex månader, etc.), och når snabbt flera år. Detta håller dina sessioner utmanande nog för att kontinuerligt få in det du lärt dig i ditt långsiktiga minne. Om du glömmer ett ord börjar du igen med korta intervaller och arbetar dig tillbaka till längre tidspann tills ordet fastnat ordentligt.

Med detta arbetssätt kan du ständigt arbeta med dina svagaste minnen samtidigt som du behåller och fördjupar dina starkaste minnen. Eftersom de ord du lärt dig ordentligt försvinner så småningom in i en avlägsen framtid (t. ex ett intervall på fem år), skapar denna process regelbunden övning och en jämvikt mellan gammalt och nytt.

Men det är jobbigt att tänka ut ett sådant arbetsätt helt själv! Hur kan du smidigt använda dig av denna metod när du pluggar japanska?

Bemästra glosorna med hjälp av Flashcards

flaschcardprogrammet anki - Vilse i Japan
Använd dig av program som Anki för att få in mest inlärning på kortast möjliga tid.

Turligt nog så utvecklas tekniken ständigt. Det finns numera program kan underlätta inlärningsprocessen enormt mycket. Genom komplicerade algoritmer hjälper programmen dig att sprida ut det du vill lära dig i lagom intervaller – och på så sätt öka chansen att det fastnar i långtidsminnet.

Överlämna allt det jobbiga i manuell repetition åt ett program så att du kan fokusera på själva inlärningen. När ett ord väl är inmatat i programmet kommer det repeteras i allt längre intervaller. Det nya ordet repeteras efter 1 dag, 3 dagar, 1 vecka, 1 månad, 6 månader, 1 år osv. Glömmer du bort ordet är det ingen fara, det är bara att börja om från början. Programmet förstår också vilka ord du har svårt att lära dig och ser till att dessa ord dyker upp i mer regelbundna intervaller.

Det slutgiltiga resultatet är en daglig automatisk process som maximerar din produktivitet.

Under min mest intensiva studieperiod läste jag över 400 kort om dagen (inkl. lediga dagar). Det tog lite över en timme men tack vare denna metod behövde jag aldrig plugga inför ett prov eller oroa mig för att glömma bort en fras jag lärt mig två år innan. Den dagliga mängden behöver inte nå sådana extremer, men att spendera åtminstone 20 min. varje dag är rekommenderat.

Tack vare denna rutin kunde jag skippa att nöta in glosor och kunde fokusera på roligare saker som att läsa en japansk bok eller snacka strunt med japaner över ett par öl (på japanska förstås).

Allt som krävs är att jag lägger in nytt material, eller helst en mening som innehåller ordet, innan jag går och lägger mig. Sedan kan jag överlåta allt åt algoritmen som ser till att jag kommer ihåg ordet till nästa prov eller den gången då jag kanske måste använda ordet i skarpt läge.

lär dig japanska med anki
En enkel mening tagen från nätet där de blåa punkterna döljer det ord jag vill lära mig. Smidigt och extremt effektivt.

Kända appar som memrise använder sig av dessa algoritmer och försöker göra det hela till ett spel. Men då jag vill kunna lägga in mina egna ord använder jag mig flitigt av Anki, det kanske mest kända flashcardprogrammet.

Det tar ett tag att komma in i det och till en början kan det kännas helt värdelöst. Men jag lovar dig att jag aldrig hade nått min nuvarande nivå av japanska med så lite ansträngning om det inte varit för Anki. Tack för att du räddade en stackars lat själ, Anki!

Det finns flera bra guider att läsa på internet och även en uppsjö av bra färdiggjorda kortlekar för de flesta läroböcker.

5. Lär dig 2000 Kanji på 4 månader med Remember the Kanji-metoden

Remember the Kanji - Vilse i Japan

Om det är något som gav mig en tjuvstart i mina studier gentemot mina klasskamrater när jag kom till Japan var det boken Remember the Kanji – den kanske mest kontroversiella studiemetoden inom japanska. Denna extrema studiemetod är inte för alla, men i mitt fall gav den mig en ny förståelse och kärlek till japanska som jag bär med mig än idag.

Jag har skrivit ett mer detaljerat inlägg om Remember the Kanji-metoden, men jag kan bara nämna här att jag mer eller mindre memorerade över 2,000 japanska tecken på fyra månader. Det är ca 17 nya kanji om dagen.

Lär du dig ett nytt alfabet kan det ibland fungera att tvinga in varje bokstav i ditt huvud genom rå inlärning. Du skriver tecknet 100 gånger och förhoppningsvis fastnar det. Men med japanska är detta en väldigt omständlig process.

Det finns nämligen tusentals kanjis och om du försöker lära dig varje teckens unika sätt att skrivas på ställs du inför ett nästan oöverkomligt hinder. Ibland är det uppenbart – tecknet för träd (木) ser uppenbarligen ut som ett träd. Men hur gör man med ett tecken med över 20 pennstreck såsom 議?

Vi människor är helt enkelt inte skapta att memorera tusentals små tecken som ser nästan identiska ut.

Vi är däremot betydligt bättre på att komma ihåg färgstarka personer och underliga situationer. Det är där RTK-metoden kommer in.  Om du börjat plugga japanska eller något annat språk så har du säkert omedvetet använt dig av grundidéen bakom RTK-metoden.

Chocka och underhåll din hjärna för att komma ihåg Kanjis bättre

För varje nytt tecken du lär dig hittar du på en mental bild som får representera tecknets olika element. Du delar alltså upp ett tecken i dess minsta beståndsdelar. Sedan hittar du på en historia som kombinerar alla elementen i tecknet på ett fiffigt sätt och försöker komma ihåg historien, inte tecknet. Ju mer galna historierna är desto lättare är det att återkalla den mentala bilden senare.

På så sätt bygger du sakta upp en arsenal av element som alla har en unik betydelse för dig. Vid 2000 tecken behärskar du 2000 historier, ena galnare än det andra.

Remember the Kanji - exempel på hur du lär dig japanska
Ett typiskt exempel på hur du lär dig tecknet för “gammal” i Remember The Kanji.

Slutmålet är att memorera hur alla tecken skrivs och deras ungefärliga betydelse utan att behöva skriva tecknet mer än en gång. Därifrån kan du sedan lära dig hur tecknet uttalas beroende på kontext och hur det kan kombineras med andra tecken. Att ha denna grundläggande förståelse hjälper dig oerhört när du går vidare med dina studier.

Användbara resurser och länkar

Tae Kim’s Guide to Japanese
Fantastiskt välskrivna guider för att lära sig japanska tecken och grammatik. Fokus ligger på att lära sig japanska utifrån en japansk synvinkel, något som vanliga textböcker oftast inte gör. Japanska meningar översätts inte fint och prydligt till kompletta engelska meningar utan direktöversätts från japanska. Detta hjälper den studerande att förstå hur japanska är strukturerat egentligen.

Med Tae Kim’s guider får du en grundläggande förståelse för japanska som sitter kvar i bakhuvudet länge. Jag har till exempel fortfarande användning för hans förklaring av partikeln “de”!

Häftad version av den grammatiska guiden

Japanska för nybörjare
Vill du hellre studera på svenska rekommenderar jag min före detta kollega Adam Beijes lärobok Japanska för nybörjare. Välstrukturerad och med många bra tips.

Genki 1 & 2
Kanske de mest populära läroböckerna för japanska i världen. Jag vet inte om dessa böcker är bättre eller sämre än resten men de hjälpte mig en hel del på vägen i mina studier. Dialogerna är klyschade och verklighetsförankringen är lite som den brukar vara i den här typen av läroböcker  dålig men mycket av glosorna och grammatiken är högst användbar.

Nedan är ett par länkar men jag kan se att prislappen är ganska brutal – så det finns säkert något mer rimliga läroböcker därute!

Länk till Genki 1
Länk till Genki 2

Tips för att lära dig japanska tecken

Jag har också  själv skrivit ett par artiklar om japanska tecken med dess tre teckenuppsättningar, hur du lär dig kanji mest effektivt (RTK-metoden) och varför det är så viktigt att lära sig Kanji, så läs på om du vill hoppa djupare in i japanskan.

Har du lyckats ta dig igenom hela detta enorma inlägg vet jag att du är motiverad och redo att lära dig japanska på riktigt. Det är, som du nog förstår vid det här laget, ingen enkel uppgift, men precis som för mig kan jag lova dig att det kommer vara en livsförändrande upplevelse. Så kämpa på och dela gärna med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet.

3 reaktioner på ”Lär dig japanska – 5 steg för att bli grym på japanska<span class="wtr-time-wrap after-title"><span class="wtr-time-number">18</span> min läsning</span>”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.