japanska städer - fuji över tokyo

Fakta och reflektioner om de 14 största japanska städerna9 min läsning

Lista över japanska städer

StäderBefolkningsmängd
Tokyo (23 distrikt)13,600,000
Yokohama3,700,000
Osaka2,700,000
Nagoya2,300,000
Sapporo1,900,000
Fukuoka1,500,000
Kobe1,500,000
Kawasaki1,500,000
Kyoto1,500,000
Saitama1,530,000
Hiroshima1,200,000
Sendai1,100,000
Chiba1,000,000

Japan är ett av världens mest befolkade länder med en befolkning på cirka 127 miljoner människor. Det avlånga öriket, som är nästan lika stort som Sverige, huserar nästan 13 gånger så mycket människor.

Men det slutar inte där:

Visste du att 80% av japans befolkning bor på en yta lika stor som Götaland?

Varför är japanska städer så… stora?

Området Japan består av över 6000 olika öar i Stilla havet, från tropiska öar i sydväst till de världskända snötäckta bergen på ön Hokkaido i norr. Även om denna nation består av så många öar är endast 430 öar bebodda. Av dessa bor majoriteten av befolkningen på fyra huvudöar: Honshu, Hokkaido, Shikoku och Kyushu.

Honshu är den absolut mest folktäta ön: bara två städer (Sapporo och Fukuoka) i ovanstående lista hittas på en annan ö.

Ungefär två tredjedelar av landet är dessutom bergigt och mer eller mindre obeboeligt. Alla dessa invånare har därför tvingats samlas till de små fickor av platt mark nära kusten där jorden är brukbar och det går att bo.

Vad innebär detta?

Säg hej till japans megastäder.

Nedan hittar du fakta och andra mer personliga iakttagelser över de 14 största japanska städerna. Så läs på och få bättre koll på Japan!

Tokyo – en gigant bland giganter

Hur många bor i Tokyo?

Invånare i Tokyo: 13,649,574¹
Invånare i större Tokyo-området: 37,800,000

Tokyo är världens största storstadsområde sett till befolkningsmängden. 

Hela 29% av Japans befolkning är bosatta i detta område.

Går man runt i centrala Tokyo är det inte något man tänker på – visst är det abnorma mängder folk på gatorna, men det är svårt att förstå vidden av denna galet stora metropolis.

Låt oss göra ett litet tankeexperiment.

Att mer än 13,000,000 japaner trängs i själva staden Tokyo (ca 2,000 km² stor) är ungefär som att mer än hela Sveriges befolkning skulle trängas på följande yta:

13,000,000 miljoner japaner trängs på en yta knappt större än storstockholm

Åker du tåg ut till vischan kan du ibland behöva spendera upp till två timmar innan stadsmiljön ger vika till något som kan liknas landsbygd. Byggnad efter byggnad svischar förbi tåget och till slut ger hjärnan upp – staden tyckas aldrig ta slut!

Som svensk kan det ta några år att vänja sig minst sagt.

Yokohama – Tokyos snygga lillasyster

Yokoahama - japanska städer

Invånare i Yokohama: 3,700,000 (estimerade siffror från 2016)

En av mina absoluta favoritstäder och en alltför underskattad del av vad Japan har att erbjuda. Om Tokyo är den galna stökiga storebrodern är hamnstaden Yokohama den snyggare och mer resevana lillaystern.

Trots att Tokyo och Yokohama ursprungligen är två helt separata storstäder har de under 1900-talet växt samman helt och hållet. Idag går det inte längre att säga riktigt var ena staden slutar och den andra börjar, men trots det har Yokohamas stadskärna lyckats hålla sig unik – väl värt ett besök!

Osaka – gubbskämtens huvudstad

Osaka - japanska städer

Invånare i Osaka: 2,700,000 (estimerade siffror från 2016)

Osaka ligger väster om Tokyo i den kända Kansai-regionen. Här talar man stolt Osaka-dialekt och man vill gärna särskilja sig från alla stela, tråkiga Tokyobor. Eftersom Osakabor är kända för både sina gubbskämt och för sitt sinne för affärer är det enkelt att dra paralleller till en stad som Göteborg.

Första gången jag reste till Japan började jag min resa i Kansai-regionen och Osaka. Jag snackade om Zlatan med ägaren av en Ramen-restaurang och fick hjälp av säkert tio personer när jag gick vilse i Nara (som ligger nära Osaka). När jag sedan efter en vecka kom till Tokyo kunde jag direkt känna skillnaden – folk var mycket mer kalla och uppenbart ointresserade av mig. Många japaner pratar också om skillnaden mellan Osaka och Tokyo på liknande sätt. Det är därför jag varmt rekommenderar ett besök till staden!

Staden är kanske inte Japans vackraste, men den är ett måste att besöka för dess utsökta matkultur och vänliga, pratglada befolkning.

Nagoya – Toyota, toyota och mer toyota

Nagoya slott - japanska städer

Invånare i Nagoya: 2,300,000 (estimerade siffror från 2016)

Nagoya är en ofta något bortglömd stad i Japan – den sticker inte ut på samma sätt som Osaka, Tokyo eller Hiroshima. Även många japaner håller med om att Nagoya ses som lite “tråkig”. Men med 2,3 miljoner invånare och en rik historia finns det fortfarande mycket att upptäcka.

Hela Nagoya centrerar runt bilmärket Toyota, som har sitt huvudkontor och många fabriker i området.

Sapporo – norra ön Hokkaidos pärla

Sapporo - japanska städer

Invånare i Sapporo: 1,900,000 (estimerade siffror från 2016)

Sapporo är provinshuvudstaden på Hokkaido, en stor ö vid Japans nordligaste spets. Hokkaido har en fantastiskt intressant historia som få känner till, då ön egentligen koloniserades väldigt sent och länge tillhört ursprungsbefolkningen Ainu.

Sapporo är en mycket mysig stad som bjuder på extremt god mat och dryck, väl värt ett besök. På vintern får du förvänta dig extrema mängder snöfall eftersom staden är en av de snöigaste storstäderna i världen. Sapporo är därför en perfekt utgångspunkt när du vill åka skidor i den världskända hokkaidosnön!

Fukuoka – Kyushus centrala hub

Fukuoka - japanska städer

Invånare i Fukuoka: 1,500,000 (estimerade siffror från 2016)

Fukuoka är en hamnstad och västra ön Kyushus största stad. Staden har en lång och stolt historia och sitter på nationella skatter såsom Japans äldsta Zentempel. I staden kan man även hitta över 150 såkallade Yatai – små food stands som erbjuder massor av utsökta japanska delikatesser.

Kobe – internationellt och trendigt

Kobe - japanska städer

Invånare i Kobe: 1,500,000 (estimerade siffror från 2016)

Ja, det är från denna stad som den världskända kobe-biffen kommer från! Kobe är en mycket intressant stad som har en stark internationell prägel. Redan tidigt bedrev köpmännen i Kobe handel med västvärlden och än idag kan känna av effekten.

1995 drabbades Kobe av en fruktansvärd jordbävning som krävde 4,751 liv i staden och förstörde mycket av dess infrastruktur. Idag märks det knappt av och tack vare ett massivt återuppbyggnadsarbete har staden kunnat återhämta sig väl.

Kawasaki – staden som fastnat i mitten

Kawasaki - japanska städer

Invånare i Kawasaki: 1,500,000 (estimerade siffror från 2016)

Kawasaki är en avlång stad som ligger mittemellan Tokyo och Yokohama. Den är så inträngd att det ibland är svårt att tänka på området som en separat stad – och då har jag ändå bott i Kawasaki i över två år!

Kyoto – åh, denna fantastiska stad!

Kyoto - japanska städer

Invånare i Kyoto: 1,500,000 (estimerade siffror från 2016)

Kyoto är Japans gamla huvudstad och bär på ett kulturellt arv som kanske saknar motstycke i Japan. Besöker du Kyoto kommer du märka att hetsen och storstadsvibben från städer som Tokyo eller Osaka lyser med sin frånvaro. Istället finner du massvis av gamla tempel, vackra kanaler som rinner längs gatorna och ett platt stadslandskap utan skyskrapor och fula höghus.

Det finns massor av bra guider om Kyoto på nätet, men om du ska åka till Japan är det ett måste att se Kyoto!

Saitama och Chiba – kransprefekturerna runt Tokyo

Invånare i Saitama: 1,530,000 (estimerade siffror från 2016)
Invånare i Chiba: 1,000,000 (estimerade siffror från 2016)

Alla som jobbar i Tokyo får förstås inte plats i Tokyo. Och vill man ens bo i Tokyo när det finns möjlighet att vara på en något lugnare plats?

Strax norr om Tokyo finner vi Saitama, en stor prefektur där naturen aldrig är långt bort. Öster om Tokyo hittar vi Chiba, en stad och halvö som huserar bland annat populära Disney World. På halvöns spets finns fantastiska stränder och det är dit många surfare flockas på sommaren.

 

Hiroshima – utsökt mat och en påminnelse om vad som aldrig får hända igen

Hiroshima dome - japanska städer

Invånare i Hiroshima: 1,250,000 (estimerade siffror från 2016)

Tillsammans med staden Nagasaki blev Hiroshima 1945 den första staden som fick bevittna atombombens oerhörda kraft. Staden jämnades mer eller mindre till marken och eftereffekterna av förstörelsen och strålningen har präglat staden på ett sätt som är svårt att greppa.

Idag är Hiroshima en starkare stad än någonsin. Viljestyrkan och kamratskapet hos Hiroshimaborna har bevisats gång på gång. Hiroshima Peace Park är en oerhört stark symbol mot allt vad krig heter och är ett måste att besöka. Men staden är väl värt ett besök oavsett om en bomb har släppts där eller inte! Varför inte testa på deras kända variant av okonomiyaki, en sorts japansk pannkaka?

Sendai – den gröna staden

Sendai - japanska städer

Invånare i Sendai: 1,100,000 (estimerade siffror från 2016)

Den norra delen av Japans huvudö honshu kallas för Tohoku. Staden har genom dess historia varit känt för den grönska som florerat där och kallas fortfarande för staden av träd. Under andra världskriget bombades Sendai dock hårt och mycket av den grönskan försvann.

Sendai har inte haft det mycket bättre efter det. Det var nämligen ostkusten i Tohoku som drabbades av den fruktansvärda Tsunamin 2011, och Sendai var en av städerna som drabbades värst.

Med detta sagt så är det en fin stad som är väl värt ett besök (Tohoku överhuvudtaget är grovt underskattat). Testa på den lokala delikatessen gyuutan, grillad ko-tunga. Tro mig, det är mycket godare än vad det låter som!

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.