japanska tecken bestÄr av hiragana, katakana och kanjis

Japanska tecken: LÀr dig alfabetet6 min lÀsning

Det japanska alfabetet bestÄr av tre separata teckenuppsÀttningar: hiragana, katakana och kanji.

ă“ăźæ–‡æ›žă‚’èȘ­ă‚ăŸă‚‰æ—„æœŹèȘžă‚’ăƒžă‚čă‚żăƒŒă—ăŸă—ăŸă­ă€‚

SÄhÀr kan japanska tecken se ut.

Inte nog med du har tre teckenuppsÀttningar att memorera:

Hiragana och katakana bestÄr vardera av 46 grundtecken och kanji, kinesiska tecken, har sÄ mÄnga att ingen faktiskt vet helt sÀkert var grÀnsen gÄr. Du anses behöva förstÄ ca 2 000 kanjis för att kunna lÀsa obehindrat. Varje alfabet fyller unika syften vid olika tillfÀllen och blandas ofta hejvilt i text. Som nybörjare kan denna till synes slumpmÀssiga blandning av japanska tecken verka avskrÀckande men nÀr du vÀl förstÄr grunderna uppstÄr en dynamik i det skriftliga sprÄket som ibland fÄr vÄrt latinska alfabet att te sig kÀnslokallt och tomt.

LĂ„t oss utforska vad varje teckenuppsĂ€ttning gör och hur du kan lĂ€ra dig att differentiera dem – första steget till att lĂ€ra dig det japanska alfabetet.

ăČらがăȘ – Hiragana

Grunden allt bygger pÄ

Antal tecken: 46
Typ av alfabet: fonetiskt (varje tecken representerar ett specifikt ljud)
Huvudsakligt syfte: indikerar grammatik och inhemska japanska ord
SvÄrighetsgrad: Inga problem med lite tid och trÀning
Utseende: Enkla tecken med mjuka, slingrande kurvor

Ska du lÀra dig enbart ett alfabet för japanska rÄder det ingen tvekan om att hiragana Àr för dig. Alla lÀroböcker börjar i denna Ànda, Àven för japanska barn. Barnböcker skrivs oftast enbart med hiragana.

En grundlÀggande förstÄelse för hiragana kommer Àven göra det smidigare att lÀra sig kanjis eftersom hur du uttalar ett kanji nÀstan alltid skrivs ovanför eller vid sidan av tecknet med hiragana (kallat furigana).

Texten till höger om kanji Àr vad som kallas furigana

NÀr anvÀnder man Hiragana?

Du ser ofta hiragana dyka upp i japansk skrift för att fylla tre huvudsakliga syften:

 1. Beteckna grammatik, t. ex. nÀr du vill böja ett verb till dÄtid eller ange objekt/subjekt i en mening
 2. För att skriva mÄnga inhemska japanska ord som inte har nÄgot kanji.
 3. Som avslutning pÄ mÄnga ord för att indikera uttal, t. ex. en stor andel av alla adjektiv

ă‚«ă‚żă‚«ăƒŠ – Katakana

LÀr dig skriva ditt utlÀndska namn

 • Antal tecken: 46
 • Typ av alfabet: fonetiskt
 • Huvudsakligt syfte: Indikerar japanska lĂ„nord/namn eller för att betona specifika ord (likt man kan göra med kursiv skrift pĂ„ svenska)
 • SvĂ„righetsgrad: NĂ„got svĂ„rare Ă€n hiragana (personlig Ă„sikt)
 • Utseende: ‘HĂ„rda’ tecken med raka streck

Katakana Àr en fullstÀndig spegling av alla tecken i hiragana-alfabetet men som skrivs pÄ ett litet annorlunda sÀtt.

Tecknet “ka”:

Hiragana: か
Katakana: ă‚«

Notera hur lika dessa japanska tecken Àr! En tumregel Àr att katakanatecken Àr mer raka och kantiga medan hiragana Àr mer kurviga och mjuka.

NÀr anvÀnder man katakana?

I princip alla utlĂ€ndska lĂ„nord som kommit till japanskan under de senaste Ă„rhundradena skrivs med katakana. Det gĂ€ller alltifrĂ„n orden för Sverige, jeans och dator till bröd, kaffe och till och med deltidsarbete (som lustigt nog heter “arubaito” pĂ„ japanska, med ursprung frĂ„n tyskans “arbeit”).

MÄnga nybörjare tror att de klarar sig med att enbart kunna hiragana men för eller senare inser alla att de inte kommer undan katakana. Till skillnad frÄn exempelvis det toppstyrda franska sprÄkets besatta behov av att skydda sitt sprÄk frÄn utlÀndska influenser Àr japanerna mer Àn villiga att anamma utlÀndska lÄnord. Det Àr dÀrför inte ovanligt att en modern japansk text innehÄller vÀldigt mycket katakana.

VÀrt att notera Àr att det Àven gÄr att skriva ett ord med katakana för att sÀtta extra stora vikt pÄ ordet, likt hur vi kan anvÀnda kursiv text för att accentuera nÄgot.

æŒąć­— – Kanji

NÀr en bild sÀger mer Àn 1000 ord

 • Antal tecken: flera tusen
 • Typ av skrift: Logogram (representerar bĂ„de ljud och betydelse)
 • Huvudsakligt syfte: Substantiv eller som stam för verb, adjektiv m.m.
 • SvĂ„righetsgrad: Insane mode
 • Utseende: alltifrĂ„n enkla streck till komplexa symboler

Innan bÄde hiragana och katakana fanns det kanji, de kinesiska tecken som Japan lÄnade frÄn Kina. Under tusentals Är var Kina den dominerande kulturen i omrÄdet sÄ det var bara naturligt att Àven skriftsprÄket spreds till andra regioner som japanska ögruppen och Koreahalvön.

Medan hiragana och katakana pÄminner om vÄrt latinska alfabet i att varje tecken representerar ett specifikt ljud Àr det annorlunda med kanjis. Ett kanji Àr en typ av symbol som istÀllet representerar ett eller flera koncept.

NÀr anvÀnds kanji?

Eftersom Kanjis representerar ett koncept fyller de i grunden samma funktion som vad vi kallar substantiv. TrÀd, sol, mat, frihet och parlamentariska utskott skulle pÄ japanska i de flesta fall skrivas med kanjis.

LÄt oss titta pÄ tvÄ enkla kanjis och vilka koncept de representerar:

æ—„ : sol, dag
æœŹ : bok, ursprung

Även om du inte har nĂ„gon aning om hur dessa tecken uttalas pĂ„ japanska kan du Ă€ndĂ„ i teorin veta vad de representerar för koncept. Dessa olika koncept kan sedan kombineras för att skapa mer komplexa ord. SlĂ„r du ihop de tvĂ„ ovanstĂ„ende tecknen fĂ„r du följande ny innebörd:

æ—„æœŹ : Solens ursprung

Fiffigt, va? Denna kombination av tecken rĂ„kar faktiskt vara ordet för sjĂ€lvaste landet Japan (“nihon”) pĂ„ japanska – landet som Ă€r ‘solens ursprung’.

LÀgg till ett tredje kanji och du fÄr följande slinga:

æ—„æœŹèȘž

èȘž (“go”) representerar konceptet sprĂ„k. Vad hĂ€nder om vi kombinerar teckenkombinationen för japan med tecknet för sprĂ„k? Vi fĂ„r “japan + sprĂ„k” = japanska sĂ„klart!

MÄnga tecken Àr uppbyggda pÄ ett nÄgorlunda logiskt sett:

Det kinesiska tecknet för trĂ€d Ă€r 朚. Vad hĂ€nder om vi kombinerar mer Ă€n ett trĂ€d som ett tecken?

朚 (き/ki) = TrĂ€d
林 (はやし/hayashi) = Skogsdunge
æŁź (もり/mori) = Skog

Andra resurser

Detta var enbart en kort genomgÄng av dessa tre fantastiska alfabet och det finns mycket mer dÀrute att lÀsa om japanska tecken. Vill du lÀra dig hiragana, katakana och kanjis rekommenderar jag varmt Tae Kims guide till japanska som Àr en fantastisk kÀlla för nybörjare.

Titta Àven gÀrna pÄ nedan relaterade artiklar för mer om hur du kan lÀra dig japanska och om kanjis.

2 reaktioner pĂ„ ”Japanska tecken: LĂ€r dig alfabetet<span class="wtr-time-wrap after-title"><span class="wtr-time-number">6</span> min lĂ€sning</span>”

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

Denna webbplats anvÀnder Akismet för att minska skrÀppost. LÀr dig hur din kommentardata bearbetas.