Solnedgång på Ishigaki, Okinawa - Resa till okinawa

Ishigaki, Okinawa – Magnifika dyk och öde stränder3 min läsning

Ibland glömmer jag bort att Japan är ett avlångt örike med en fullkomligt enastående naturlig variationsrikedom. Jag har nästan uteslutande rört mig i nordöstra Japan under mina år och har aldrig fått tillfälle att besöka Okinawa, den mängd öar som utgör Japans sydligaste prefektur. Tills nu.

Ishigaki – Japans sista utpost

Ishigaki är en ö som ligger väldigt nära Taiwan och är den mest avlägsna av alla Japans territorier i sydväst. Okinawa kändes så exotiskt att jag råkade åka direkt till internationella terminalen vid Haneda istället för den inhemska…

Att komma hit med direktflyg från Tokyo var trots det smidigt – det tog bara ca 3 timmar och kostade inte skjortan.

 - Resa till Ishigaki
Fantastisk vy över Kabira Bay.

Ön är känd för sina vackra sandstränder, levande korallrev och den löjligt vackra Kabira bay. Ändå är Ishigaki långt ifrån överfull av turister i jämförelse med Okinawas huvudö. Det var verkligen förvånande att det går att hitta öde stränder någonstans i Japan överhuvudtaget!

Solnedgång på en öde strand - Ishigaki Resa
Magisk solnedgång på en öde strand.

Ishigaki City var charmerande på kvällen med en mängd intressanta restauranger och pubar, men var ingen höjdare på dagen. Ishigaki utforskas bäst med bil och om man bara tar sig lite längre bort ut på någon av öns spetsar hittar man plötsligt fantastiska stränder och utsikter där det är möjligt att vara nästan helt ifred. Det känns som om Ishigaki inte har blivit helt översvämmad av turister än så det gick att komma närmare naturen än vanligtvis i Japan.

Vacker utsikt från Norra Ishigaki - Resa Ishigaki
Vacker utsikt från Norra Ishigaki.

Mer användbar info om Ishigaki kan hittas på Ishigaki-japan.com, som är skriven på ett underbart och ärligt sätt av en britt som var bosatt där under ett antal år.

Dyk med Djävulsrockor

Ön har också ett väldigt känt dykarställe där man med stor sannolikhet kan få se Djävulsrockor. Det finns otaliga dykklubbar på ön men vi valde att dyka med Umicoza, ett mysigt ställe som låg lite längre bort från Ishigaki City, nära Kabira bay. Alla dykarinstruktörer var helt OK på engelska och det var en väldigt mysig stämning. Utrustningen var inte i toppskick men kan ändå varmt rekommendera klubben!

Umikoza på Ishigaki - Resa till Ishigaki
På väg ut med Umikoza.

Vi dök sammanlagt i tre dagar men missade tyvärr djävulsrockorna varje dag – något som är ganska ovanligt. Däremot var varje dyk trevligt i sig och det fanns mycket att se. Vi såg allitfrån havsormar och muränor till bläckfiskar mitt i en parningslek.

Jag tog aldrig några bilder, men vi dök med några några trevliga japanskor som mer än gärna delade med sig av sina bilder.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Bilderna talar nog för sig själva, men för dig som planerar att åka till Okinawa rekommenderar jag Ishigaki om du vill skippa dem värsta turistfällorna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.