plugga i japan

Ta chansen och studera i Japan – Tips & Tricks12 min lĂ€sning

MÄnga drömmer om att studera i Japan. Oavsett om du Àr en otaku, fashionista eller bara en allmÀnt nyfiken prick Àr mÄnga fascinerade av landet i öst. Men fÄ vÄgar ta det stora steget och testa sina vingar.

Om inte heltidsjobbet, sambon eller blygheten stoppar en finns sÄ mÄnga andra frÄgetecken och mardrömsscenarion:

 • Risken för ett skuldberg av studielĂ„n efter att ha lekt runt i flera Ă„r
 • Ens framtidsutsikter som “japanexpert” pĂ„ arbetsmarknaden
 •  Att flytta till andra sidan vĂ€rlden – vad som helst kan ju hĂ€nda!

Det Àr lÀskigt att flytta till ett annat land och vissa anhöriga kanske kommer vara tveksamma till ditt beslut.

Men du lever bara en gÄng!

Det finns mÄnga anledningar till att Àlska livet i Japan och planerar du det rÀtt behöver det inte ens bli sÀrskilt dyrt.

Är du fortfarande inte övertygad? DĂ„ sĂ€ger jag sĂ„hĂ€r:

Tills denna dag har jag inte trÀffat en enda svensk om varit missnöjd med sitt val att plugga i Japan.

Min förhoppning Ă€r att denna artikel blir startskottet pĂ„ en fantastisk resa, men innan den faktiskt börjar mĂ„ste du veta vilka alternativ som finns.

Vad du hittar i denna guide

 1. Att vÄga ta steget
 2. Vilka alternativ finns det?
 3. Åk pĂ„ sprĂ„kresa
 4. Studera japanska pÄ sprÄkskola
  1. Hur hittar man rÀtt sprÄkskola i Japan?
  2. NÄgra tips nÀr du vÀljer sprÄkskola
  3. Aktörer och förmedlare
 5. Bli utbytesstudent
  1. Bloggar frÄn tidigare utbytesstudenter
 6. Studera pÄ japanskt universitet
 7. Vad kostar det att plugga i Japan?
  1. Tips för att komma undan billigare
 8. Avrunding

Vilka alternativ finns det för dig som vill plugga i Japan?

Det kan vara svĂ„rt att veta vilka möjligheter som egentligen finns nĂ€r du Ă€r sugen pĂ„ att studera utomlands i Japan. Det Ă€r mĂ„nga aktörer pĂ„ marknaden och söker man efter mer information dyker det mest bara upp information pĂ„ engelska som Ă€r irrelevant för svenskar, skriven för amerikaner av amerikaner.

Men oroa dig inte – för dig som vill studera i Japan finns det flera tilltalande alternativ som svensk.

1. SprĂ„kresa till Japan – fĂ„ en smak av Japan och lĂ€r dig nĂ„got samtidigt

studera i japan - körsbÀrstrÀd i asakusa, tokyo

Om du av olika skÀl inte vill gÄ all-in och studera en lÀngre period kan du alltid Äka pÄ en kortare sprÄkresa till Japan. LÀngden pÄ sprÄkresor varierar mycket men kan vara alltifrÄn 2-6 veckor och Àr vanligast förekommande under sommaren.

Inte nog med att du fĂ„r bo i Japan – du fĂ„r ocksĂ„ möjlighet att trĂ€ffa mĂ€nniskor frĂ„n hela vĂ€rlden, lĂ€ra dig grunderna i japanska och se en del av landet som turister annars inte kan. Detta Ă€r orsaken till att sprĂ„kresor ofta blir kraftfulla minnen som hĂ€nger med resten av livet.

Att tÀnka pÄ om du vill Äka pÄ en sprÄkresa

 • Studerar du en kortare sprĂ„kkurs kommer du inte fĂ„ nĂ„got finansiellt stöd frĂ„n CSN. Endast kurser över 12 veckor ger dig rĂ€tt att söka studiemedel enligt CSN:s regler.
 • HĂ„ll dina förvĂ€ntningar i schack. Att lĂ€ra sig japanska Ă€r ett lĂ„ngsiktigt projekt som krĂ€ver tusentals timmar, Ă€ven om det Ă€r kul. FörvĂ€nta dig knappast bli flytande pĂ„ japanska över bara en sommar. Kolla in mina inlĂ€gg om att lĂ€ra sig japanska om du vill börja lĂ€ra dig redan nu!

2. Studera japanska i japan pÄ en sprÄkskola

Mount fuji i bakgrunden - studera i japan

Det Àr fantastiskt kul att resa till Japan. Det Àr Ànnu roligare att bo i Japan. Men ingenting slÄr att bo i Japan och kunna japanska. Jag överdriver inte nÀr jag sÀger att det Àr den enda vÀgen in om du vill upptÀcka Japan pÄ riktigt. SÄ varför inte lÀsa japanska i Japan pÄ en sprÄkskola i en termin eller mer?

Hur hittar man rÀtt sprÄkskola i Japan?

Det finns galet mĂ„nga sprĂ„kskolor i Japan, i synnerhet i Tokyo. Du skulle förstĂ„s kunna kolla upp varenda skola, kontakta dem, ansöka, arrangera studentvisum och hantera ett berg av byrĂ„kratiska to-do’s sjĂ€lv – men varför göra det nĂ€r det finns ett flertal företag som mer Ă€n gĂ€rna hjĂ€lper dig? Dessa företag har ingĂ„tt samarbeten med mĂ„nga bra sprĂ„kskolor och kan hjĂ€lpa dig hitta rĂ€tt plats baserat pĂ„ just dina förutsĂ€ttningar och önskemĂ„l.

NÄgra tips nÀr du vÀljer sprÄkskola

Fokusera inte för mycket pÄ att studera japanska i just Tokyo

Japan har mÄnga andra fantastiska stÀder som Osaka, Kyoto, Kobe och Sendai. Att studera pÄ en mindre ort kan vara bÄde billigare och roligare.

Jag studerade sjÀlv japanska pÄ ett universitet ute pÄ vischan i norra Japan. DÄ fick jag se delar av Japan som jag aldrig hatt fÄtt uppleva annars, starka minnen som jag bar med mig Àven nÀr jag senare flyttade till Tokyo.

Hur bekvÀm vill du vara?

Vissa skolor sĂ„som KAI eller ISI Ă€r vĂ€lkĂ€nda bland svenska studenter och erbjuder riktigt bra studieprogram. Men det Ă€r mĂ„nga svenskar i klasserna och risken Ă€r att du befinner dig i Japan, omgiven av svenskar och vĂ€sterlĂ€nningar.

En strategi för riktigt ambitiösa studenter Ă€r att medvetet vĂ€lja en skola som inte har mĂ„nga vĂ€sterlĂ€nningar – dĂ„ tvingas du prata japanska för att överhuvudtaget ens kunna kommunicera med dina klasskamrater! En mindre dramatisk strategi Ă€r att bo i ett share house – ett delat boende dĂ€r Ă€ven japaner bor. Vill du veta mer kan du lĂ€sa min uttömmande guide om olika boendetyper i Tokyo.

Vilka aktörer kan jag vÀnda mig till för information om sprÄkresor eller sprÄkskolor?

Det finns massor av aktörer som kan hjÀlpa dig hitta rÀtt sprÄkresa eller sprÄkskola för just dig. Ta en titt pÄ nÄgra av mina förslag nedan eller fÄ en uttömmande lista via en av lÀnkarna nedan:

Utbildningar i Japan (Studentum.se)

Utbildningar i Japan (Allastudier.se)

Notera att nedanstÄende priser inte nödvÀndigtvis Àr korrekta. Priserna Àr oftast exkl. flyg, boende och övriga utgifter.

Blueberry sprÄkresor (min rekommendation)

Erbjuder sprÄkresor och sprÄkstudier över hela Japan till riktigt bra priser.
De har samarbeten med mÄnga skolor och har flera typer av erbjudanden, oavsett om du bara vill lÀsa en enkel kurs eller stanna i flera Är. Jag har varit i kontakt med dem flera gÄnger i affÀrssammanhang och de har alltid varit fantastiskt trevliga.

LÀs mer pÄ Blueberrys hemsida och kontakta dem direkt för mer information

STS SprÄkresor

Erbjuder kortare sprÄkresor till Tokyo för personer upp till 19 Är. Ett bra alternativ för dig som Àr lite yngre.

Period: ca 3-4 veckor
Kostnad: ca 30-40,000 kr

LÀs mer pÄ STS webbplats

ESL SprÄkutbildning

Erbjuder bĂ„de kortare och lĂ€ngre sprĂ„kresor till ett flertal stĂ€llen i Japan. Konkurrenskraftiga priser.

Period: 1-20 veckor
Kostnad: ca 4-40,000 kr

LÀs mer pÄ ESLs webbplats

EF sprÄkresor

Har ett begrĂ€nsat antal kortare sprĂ„kresor till Japan. Jag har trĂ€ffat ett flertal EF-studenter som varit mycket nöjda med sin vistelse och som ofta kommer tillbaka till Japan för lĂ€ngre sprĂ„kstudier senare.

LÀs mer pÄ EFs webbplats

GoGoNihon

En av de större aktörerna. Startades av en svensk och har sitt huvudkontor i Tokyo. Det som sĂ€rskiljer GoGoNihon Ă€r det faktum att deras tjĂ€nst Ă€r gratis. SvĂ„rt att slĂ„! De erbjuder bĂ„de korta sommarkurser och lĂ€ngre japanskakurser.

LÀs mer pÄ GoGoNihons webbplats

Andra aktörer

Det finns Àven andra mindre aktörer. Bara för att de Àr mindre betyder det inte att deras service Àr sÀmre för det. Jag vet personligen inte sÀrskilt mycket om dessa men klicka pÄ lÀnkarna och lÀs pÄ lite sjÀlv.

Eduplanet.se
Kilroy
Avista
Studin.se

3. Bli utbytesstudent i Japan

studera i japan - kanto-festivalen i akita Àr riktigt kÀnd för sina lyktor

Studerar du pÄ svenskt universitet eller högskola finns det med stor sannolikhet en chans att du kan bli utbytesstudent i Japan. De flesta högre lÀroverk i Sverige har nÄgon form av samarbete med japanska universitet. Jag har sjÀlv varit utbytesstudent en gÄng i Seoul, Sydkorea och det var en galen och helt fantastisk upplevelse!

Fördelarna med att vara utbytesstudent Àr stora:

 • Terminsavgiften Ă€r gratis!
 • Du fĂ„r hjĂ€lp med ansökningen
 • Du kan (förhoppningsvis) studera nĂ„got som Ă€r relaterat till din utbildning
 • Det du studerar kan tillgodorĂ€knas Ă€ven i Sverige
 • Du kommer vara omgiven av japanska studenter och fĂ„r möjlighet att testa pĂ„ det japanska studentlivet
 • Beroende pĂ„ vad du studerar kan du söka stipendium (mer om det senare)

Är du student just nu med möjlighet till utbytesstudier? Hör av dig till ditt universitet och kolla vilka alternativ som finns! För att lĂ€sa pĂ„ om vad som gĂ€ller nĂ€r du ska studera utomlands via din skola kolla in Studentums grymma guide.

Bloggar och artiklar frÄn tidigare utbytesstudenter i Japan

HÀr Àr nÄgra bloggar frÄn tidigare utbytesstudenter som kanske kan vara till nytta och ge inspiration.

Beatrice i Japan
Linas Japan
My Sakura Life
Katakana
Vera Ray

4. Studera pÄ Japanskt universitet som vanlig student

studera i japan för att se fuji i tokyo

Om du ser en framtid i Japan och Àr riktigt modig kan du bli heltidsstudent pÄ ett japanskt universitet. Det Àr ett ganska riskabelt alternativ som kan bli riktigt dyrt, men beroende pÄ dina mÄlsÀttningar kan det vara möjligt. Som jag skrev i början av denna artikel har jag aldrig trÀffat nÄgon som Ängrat sitt beslut att komma till Japan, men jag har trÀffat mÀnniskor som Ängrat sitt beslut att utbilda sig pÄ ett japanskt universitet.

Jag vÀger fördelar och nackdelar kring detta alternativ i min guide för att fÄ ett jobb i Japan (scrolla lÀngst ner i artikeln).

Vad kostar det att plugga i Japan?

En vanlig frĂ„ga som alltid dyker upp Ă€r vad det egentligen kostar att studera i Japan. Japan har ett oförtjĂ€nt rykte om sig att vara svindyrt och svenskar Ă€r inte vana vid att behöva betĂ€nka terminsavgifter. Bortser man frĂ„n terminsavgifterna kan du faktiskt komma rimligt undan i Japan, dĂ„ exempelvis mat och dryck ofta Ă€r billigare Ă€n i Sverige. Boende Ă€r den största utgiften och landar i en stad som Tokyo pĂ„ mellan 3-8,000 kr.

Stannar du lĂ€ngre Ă€n 12 veckor i Japan Ă€r du berĂ€ttigad till lĂ„n frĂ„n CSN. Du kan ta ett merkostnadslĂ„n för att betala kurs- eller terminsavgiften som varierar mellan 30-70,000 kr per termin. Om du Ă€r utbytesstudent via ett bilateralt avtal pĂ„ ett japanskt universitet kommer terminsavgiften vara gratis.

I nulĂ€get (2018) fĂ„r du ca 12,400 kr per mĂ„nad av CSN som ska hjĂ€lpa dig överleva i Japan, med transportkostnader, mat och boende inrĂ€knat. Detta rĂ€cker mer Ă€n vĂ€l och kan man leva relativt bekvĂ€mt pĂ„ denna summa. Kom bara ihĂ„g att det Ă€r pengar du lĂ„nar frĂ„n ditt framtida jag – lĂ„net kommer behöva betalas tillbaka nĂ„gon dag och det Ă€r du som stĂ„r för notan.

LĂ€s mer om CSN och Japan

Tips för att komma undan billigare i Japan

 • Sök alla stipendium du kan fĂ„ tag pĂ„. Det finns ett flertal stipendium du kan söka för att finansiera dina studier i Japan. LĂ€s mer pĂ„ japanska ambassadens webbplats.
 • Sök ett jobb vid sidan av studierna. Förutom att det drygar ut studiekassan Ă€r det en mycket givande erfarenhet att arbeta pĂ„ en japansk arbetsplats – och det Ă€r ett perfekt tillfĂ€lle att trĂ€na din japanska. Talar du grundlĂ€ggande japanska finns det alltid möjligheter om du bara Ă€r öppen för att testa pĂ„ nĂ„got. En gĂ„ng sĂ„g jag exempelvis en svensk sĂ€lja kebab frĂ„n ett litet stĂ„nd pĂ„ en bakgata i Machida, strax utanför Tokyo.
 • Utnyttja luncherbjudanden. Att Ă€ta ute i Japan Ă€r inte bara extremt gott – det kan ocksĂ„ vara vĂ€ldigt billigt. MĂ„nga kedjor erbjuder en stabil mĂ„ltid för endast runt 30 kr. Hitta rĂ€tt lunchstĂ€lle och du kan fĂ„ Ă€ven en riktigt bra lunch för ca 60 kr! Tacksamt för en student som inte vill hĂ„lla pĂ„ och laga mat i studentkorridorens gemensamma kök.

Avrundning och nÄgra sista tips frÄn coachen

Ja, det Àr lÀskigt att flytta till andra sidan vÀrlden.
Ja, det kommer kosta pengar och du kanske hamnar i skuld.

Men gör det! VÄga ta steget och jag lovar att du inte kommer Ängra dig.

Med det sagt kommer hÀr ett sista tips frÄn coachen:

Slösa för guds skull inte bort din tid i Japan pÄ att bara supa med vÀsterlÀnningar och strunta i japanskalektionerna. Investera i dig sjÀlv och lÀr dig japanska ordentligt. Skaffa nÄgra riktiga japanska vÀnner som kanske öppnar dina ögon för nya perspektiv. Se till att resa runt i mÄngfaldiga Japan medan du kan. Det Àr nÀmligen sÄ du fÄr ut allra mest av din vistelse.

Den genialiske britten som stĂ„r bakom YouTube-kanalen Abroad in Japan redogör pĂ„ ett fantastiskt sĂ€tt vad det faktiskt kan innebĂ€ra om du vĂ€ljer att studera i Japan:

Har du nÄgra frÄgor eller vill du bara höra min historia? SlÀng ivÀg ett mejl till mig eller skriv en kommentar!

4 reaktioner pĂ„ ”Ta chansen och studera i Japan – Tips & Tricks<span class="wtr-time-wrap after-title"><span class="wtr-time-number">12</span> min lĂ€sning</span>”

 1. Hej,

  Kan du skriva lite om spelhallar i Japan.
  Är de verkligen sĂ„ spelgalna dĂ€r som man ibland fĂ„r lĂ€sa i medier?
  Vad Àr vitsen med patjinko spel? GÄr det att vinna pengar pÄ spelhallar?

  MVH
  Karl frÄn Spelhallar

LĂ€mna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

Denna webbplats anvÀnder Akismet för att minska skrÀppost. LÀr dig hur din kommentardata bearbetas.