Hur du hittar jobb i Japan som svensk

Jobba i Japan – Den ultimata guiden till jobbet18 min läsning

Vilka alternativ finns det egentligen för en svensk som vill jobba i Japan? Många svenskar drömmer om att testa på livet i Japan och det ultimata målet är ofta att lyckas hitta ett jobb. Men vägen dit är snårig och det är förvånansvärt svårt att hitta bra information som är relevant för svenskar.

Detta inlägg är ett försök att bidra med matnyttig information till dig som är nyfiken på vilka vägar som kan leda till det åtråvärda heltidsjobbet.

Låt oss börja med den första och största hindret du som jobbsökare behöver överkomma:

Visumbarriären — Japan är (tyvärr) inte EU

Visumbarriären - Hinder för att jobba i Japan

För att kunna arbeta i Japan måste du först ha tillstånd att bo och jobba där. Är du gift med någon från Japan har du samma rättigheter som vanliga japaner, men om du inte har träffat personen i ditt liv än är dina alternativ begränsade.  För att kunna jobba i Japan behöver du antingen ett arbetsvisum eller, sedan 5 mars 2020, ett Working Holiday Visa. 

Så uppfyller du kraven på Working Holiday Visa

Som tur är krävs det inte särskilt mycket för att uppfylla alla kriterier. Du kan läsa all nödvändig information på japanska ambassadens hemsida men nedan ser du de huvudsakliga kraven:

  1. Du är en svensk medborgare vid visumansökan.
  2. Du planerar att resa till Japan huvudsakligen som turist med möjligheten att delfinansiera din vistelse med arbete.
  3. Du är mellan 18-30 år när ansökan görs.
  4. Du har inte några medföljande barn eller andra i beroendeställning till dig såtillvida att de inte själva har uppfyller kraven och kan ansöka om ett eget visum
  5. Du har ett giltigt pass (om ditt pass är på väg att gå ut bör du förlänga det eftersom du inte kan få tillstånd för längre tid än ditt pass är giltigt)
  6. Du har en returbiljett eller tillräckligt med pengar för att köpa en
  7. Du innehar rimligt med pengar för att finansiera början av din vistelse.
  8. Du planerar att lämna Japan i slutet av din vistelse.
  9. Har inte tidigare utfärdats ett visum för Working Holiday (förutom om du inte kunde använda visumet som utfärdats på grund av oundvikliga omständigheter, och en ny ansökan görs högst tre månader från utgångsdatumet för det ursprungliga visumet).
  10. Du är vid god hälsa.
  11. Du har en advekat sjukförsäkring.
  12. Du kommer följa japanska lagar under din vistelse.

I själva ansökan behöver du sedan bifoga ett CV, planerad längd på din vistelse och planerade aktiviteter, bevis på sjukförsäkring och mer. Viktigt är att du kan bevisa att du har åtminstone 41,000 SEK på ditt bankkonto eller 20,000 SEK + en bokad hemresa.

Det mer åtråvärda arbetsvisumet

Ett arbetsvisum kan sponsras av specifika organisationer eller företag som är i behov av din arbetskraft.

Jag har själv varit med i diskussioner när det varit läge att anställa en utlänning. Första frågan som alltid dyker upp är “har hen tillstånd att arbeta hos oss?“. Redan där ryker en stor mängd kvalificerade kandidater. Nu när Working Holiday är en reell möjlighet kan dessa diskussioner se något annorlunda ut och enbart tiden får visa hur flexibla japanska företag kan tänkas vara. Om du kommer till Japan med Working Holiday-visum kanske ovanstående konversation slutar med ett rungade “Ja, hen får jobba hos oss!“.

Hur du får ett japanskt arbetsvisum

  • Att ansöka om ett arbetsvisum är en omständlig och dyr process för företag. Det är något som endast görs när den kompetens som efterfrågas inte finns bland vanliga japaner. Varför slösa både tid och pengar om jobbet lika gärna kan göras av en japan?
  • I Japan prioriteras den japanska arbetaren alltid av statliga myndigheter. För att kunna ansöka om ett arbetsvisum måste företaget därför dessutom kunna bevisa att du kan bidra med unik kompetens. Oftast innebär detta specifika språkkunskaper eller andra konkreta färdigheter som programmering, tekniska kunskaper, marknadsföring etc.
  • För att få ett arbetsvisum finns det vissa krav som måste uppfyllas. Det viktigaste kravet är att du måste ha en kandidatexamen från universitet eller högskola. Examen från en yrkeshögskola etc. verkar inte godkännas så det är en ganska rejäl tröskel för unga människor. Undantag kan accepteras om du har åtminstone 10 års arbetslivserfarenhet inom relevant område. Läs mer om olika typer av arbetsvisum på juridique.jp.

Tips: Skaffa dig spetskompetens på ett område med hög efterfrågan i Japan! Du har goda möjligheter att få jobb om du t. ex har IT- eller ingenjörsbakgrund. För personer med en kandidatexamen i japanska räcker det nog inte, utan det krävs något mer. Komplettera med studier och arbetslivserfarenhet inom exempelvis marknadsföring, turism eller ekonomi.

Det går inte att generalisera alltför mycket, men enligt en rekryterare av utländska talanger jag varit i kontakt med är det ofta enklare att få tag på ett arbetsvisum från internationella företag med ett kontor i Japan än från traditionella japanska företag.

Är du nyfiken på att studera på språkskola eller som utbytesstudent i Japan? Läs min uttömmande guide om att studera i Japan för att ta reda på vilka möjligheter som finns!

Språkbarriären 

Tänk dig att du är en arbetsgivare i Sverige och försöker tillsätta en tjänst till ditt svenska företag. På kontoret talas ingen engelska utan all kommunikation sker på svenska. Du måste välja mellan två kandidater som har exakt likadana kompetenser. En kandidat är uppvuxen i Sverige och har svenska som modersmål. Den andra kandidaten är från ett annat land på andra sidan världen, pratar nästan ingen svenska och verkar inte passa in riktigt på en svensk arbetsplats med alla oskrivna sociala regler. Vem väljer du?

Samma förhållanden gäller i Japan, speciellt eftersom väldigt få företag har engelska som koncernspråk. Även om du jobbar på ett internationellt företag är det nästan ofrånkomligt att du dagligen behöver använda japanska på kontoret – såvida du inte råkar vara högt uppsatt chef på Ericsson eller Volvo.

Oavsett vad du kan tänkas jobba med i Japan är det mer eller mindre ett krav att du är flytande på japanska. De flesta företagen som efterlyser tjänster kräver ofta att man klarat av JLPT N2 eller N1, de högsta nivåerna av Japanese Language Proficiency Test. Planerar du att bo länge i Japan så det en bra idé oavsett att lära sig japanska, så det är bara att kämpa på! Kom bara ihåg att dina japanskakunskaper inte anses vara en merit som får dig att sticka ut – det är en nödvändighet.

Tips: Lär dig Keigo och Kanji om du vill jobba i Japan! Du kommer aldrig bli lika duktig som en vanlig japansk person, men bra koll på vett och etikett är väldigt fördelaktigt om du vill lyckas i Japan.

Många affärer och mejlkorrespondens sker på en hög nivå av artighet som ibland känns som ett annat språk, och du måste kunna hänga med i alla lovord och gudomligt artiga ursäkter. Har du problem att lära dig Kanji kan du alltid kolla in hur jag lärde mig 2000 Kanji på fyra månader.

Möjligheter för svenskar som vill arbeta i Japan

Jobba i Japan - IKEA
Varför inte jobba på IKEA i Japan? (Photo: Oimax/Flickr)

Fikapauser och IKEA-möbler — jobba på ett svenskt företag

Det kanske bästa alternativet för dig som vill jobba i Japan är att hitta ett jobb på ett svenskt företag. Jag går in betydligt mer på djupet om detta i ett annat inlägg, men nedan kan du se en sammanfattad lista över vilka möjligheter och hinder som finns.

Möjligheter

  • Finns många svenska företag i Japan, inkl. storföretag som IKEA, H&M och Volvo.
  • Finns efterfrågan på kvalificerad utländsk arbetskraft och möjlighet till arbetsvisum.
  • Som svensk har du ett kulturellt försprång gentemot konkurrensen.
  • Vissa företag har engelska som huvudspråk.
  • Kan vara bra karriärsval även om du återvänder till Sverige.
  • Bättre arbetsvillkor än på japanska företag.

Hinder

  • Kan vara hård konkurrens om jobb.
  • Oftast endast jobb högre upp i hierarkin som är aktuella.
  • För att få arbetsvisum och bli anställd krävs mer än bara japanskakunskaper.
  • Att ha rätt kontakter och nätverka är väldigt viktigt för att blir anställd.
  • De flesta företagen har endast kontor i Tokyo.

Öka dina valmöjligheter – jobba på ett internationellt företag (外資)

Att söka jobb på ett internationellt företag (“Gaishi” på japanska) är en möjlighet det också. Den stora skillnaden är förstås att dina valmöjligheter är mycket större. De flesta stora internationella företag har ett kontor i Japan och även om de flesta anställda är japaner så behövs det ibland någon med ett mer västerländskt perspektiv. Dessutom krävs ofta någon form av dialog med huvudkontoret, var det nu kan vara, och den dialogen sker oftast på engelska. Här kan dina engelskakunskaper komma väl till pass!

En annan viktig skillnad jämfört med att söka till ett svenskt företag är att nätverka blir svårare. Det betyder förstås att du måste gå den såkallade officiella vägen, vilket aldrig är lätt som utlänning i Japan. Nedan finns några länkar till jobbportaler där du kan söka massvis av olika jobb på utländska företag i Japan.

Det finns en väldigt viktig skillnad mellan att jobba på en Gaishi jämfört med ett japanskt företag:

Jobbar du på ett japanskt företag är sannolikheten stor att de vill använda dina kunskaper för att nå ut i världen, till andra marknader. Uniqlos moderbolag Fast Retailing finns på många marknader i världen och mycket styrs centralt från Tokyo. De behöver talanger som är duktiga på engelska och förstår marknaderna utanför Japan.

Jobbar du däremot på en Gaishi är det snarare tvärtom – internationella företag som vill ta marknadsandelar i specifikt Japan. Då måste du ha en bra förståelse för den japanska marknaden och kunna visa den typen av spetskompetens istället.

Resurser

Gör som alla jänkare — bli engelskalärare

Det finns massvis av information om hur du hittar jobb som engelskalärare därute – det är trots allt det vanligaste jobbet för utlänningar i Japan. Jag har inte träffat många svenskar som varit engelskalärare i Japan, men det finns några (jag har bland annat sett en svensk som jobbat på GABA, ett eikaiwa-företag). Här finns även en intressant blogg från en svenska som faktiskt fått jobb som engelskalärare i Japan och berättar om sina upplevelser.

Möjligheter

  • Det är den vanligaste inkörsporten för utlänningar till Japan och efterfrågan är stor.
  • Goda möjligheter att hitta jobb för ambitiösa engelskalärare med relevant utbildning.
  • Inte helt omöjligt att få jobba även om du fortfarande är i Sverige.

Hinder och nackdelar

  • Native speakers‘ prioriteras högt så svårt för svenskar att få jobb på de större företagen.
  • Kan vara en karriärsdödare då det är svårt att avancera eller bli befordrad.
  • Inte det mest inspirerande jobbet om du inte brinner för att lära engelska.

Go native — jobba på ett japanskt företag

Bild från en firmafest på ett japanskt företag - kan man få jobba på japanskt företag?
Firmafest på mitt företag. Kan du hitta utlänningarna?

Vågar du kasta dig in i en helt ny värld av underliga kontorsvanor och långa arbetsdagar kan du försöka hitta jobb på ett japanskt företag.

Många japanska företag har egentligen ett skriande behov av utländsk arbetskraft – de vet bara inte om det än. Om en japansk person står bakom marknadsföringssatsningar riktade mot utlänningar kan resultatet ofta bli mindre än optimalt. Turismindustrin växer ständigt i Japan och om du kan visa dig användbar finns det därför faktiskt möjligheter.

Det är svårt att veta var man kan börja söka. Titta dig runt omkring i Japan och se vilka företag det är som riktar sig mycket till utlänningar. Kanske de har behov av någon som förstår både målgruppen och den japanska kulturen?

Vad jag starkt rekommenderar är:

På något sätt borde du försöka kringgå den japanska rekryteringsprocessen, som är ett enormt hinder för många internationella studenter och nyexaminerade (se längre ner). Därför är det kanske bäst att sikta in sig på mindre företag som inte massrekryterar folk utan anställer mer efter behov.

Du måste kunna bevisa att du kan agera som en duktig Japan. Många japanska företag är rädda att en utlänning inte ska passa in i företagskulturen. De är också oroliga för att en utlänning kommer råka säga klumpiga saker i den snåriga men artiga terräng som är japansk kundservice — där både ja och nej kan betyda “kanske“. Därför är det viktigt att du kan intala det företag där du vill jobba att du har den nödvändiga kulturella kompetensen för att smälta in.

Vill du få arbetsvisum inom turismbranschen är språkkunskaper utöver svenska, engelska och japanska alltid ett stort plus. Om du kan göra ett jobb på flera olika språk slipper företaget anställa flera språkkunniga och kan lämna allt till dig – perfekt! Annars är det, som alltid, inom IT- och teknikbranschen där jag ser att flest utlänningar får heltidsjobb.

Daijob.com är en bra hemsida där du kan söka jobb eller göra lite research på vad som efterfrågas.

Letar du efter boende i Tokyo?  Boka lägenhet eller rum i ett share house via mig och få 800 kr rabatt på första månadens hyra!

Läs mer om rabatten
Läs mer om hur du hittar boende i Tokyo

Möjligheter och fördelar

  • Även som nyexaminerad har du chans att få jobb om du pratar riktigt bra japanska och engelska.
  • Talar du flera andra språk kan du till och med vara eftertraktad.
  • Bästa sättet att lära känna Japan på riktigt.

Hinder och nackdelar

  • Svårt att veta hur man söker.
  • Ofta långa arbetsdagar och stränga arbetsvillkor.
  • Få semesterdagar.
  • Väldigt svårt att bli befordrad som utlänning.
  • Låg ingångslön.

Studera på japanskt universitet och sök jobb via universitetet

Om du är redo att satsa allt på din dröm kan du välja att studera på ett japanskt universitet. Japan har en väldigt unik arbetsmarknad och de flesta rekryteringar av nyexaminerade sker medan man fortfarande är student. Vill du jobba på ett bra japanskt företag och verkligen känner att du vill leva i Japan är detta en möjlig väg.

Vissa universitet (Waseda, Temple University, Akita International University etc.) har hela program på engelska. Det är också möjligt att studera med andra japaner på japanska, men då måste du förstås vara en riktig höjdare på japanska.

Att studera på japanskt universitet är bra för att: 

Du får tillstånd att bo och leva i Japan i fyra år! Då har du gott om tid att fundera på om en karriär i Japan verkligen är rätt för dig. Det är också möjligt att jobba deltid under studierna. Då kan du dels tjäna lite pengar och även känna på om arbetslivet i Japan passar dig eller inte.

Under jobbsökandet får du mycket hjälp av universitets karriärscenter. Till skillnad från de flesta språkskolor hjälper universiteten till i jobbsökarprocessen. Vissa elever väljer sitt universitet mer efter hur känt karriärscentrumet är snarare än utbildningens kvalitet! I Japan är den kanske viktigaste faktorn i jobbsökandet vilket universitet du studerar på, så att ha deras support betyder mycket, speciellt om det är ett bra universitet såsom Waseda. Talar du bra japanska och har en intressant livshistoria så har du väldigt goda möjligheter att få jobb i Japan efter dina studier.

Du kan bli kompis med inflytelserika professorer. De har ofta stort inflytande och kan få betalt för att introducera duktiga studenter till företag ibland. Se till att han/hon har ögonen på dig!

Du har möjlighet att få stipendium. Studerar du på ett japanskt universitet så finns det faktiskt möjlighet att få stipendier från japanska regeringen. Ta en titt på japanska ambassadens hemsida och se om du är möjlighet att söka. Om det gäller studier på högre nivå kan du även kolla in svenska ambassadens länksamling.

Att studera på japanskt universitet är dåligt för att:

Om du vill ha en kvalitetsutbildning du kan använda dig av även senare i Sverige kanske Japan inte är rätt för dig. Jag har själv studerat på Akita International University, ett japanskt universitet i norra Japan, under två terminer. Jag studerade mest japanska men tog även ett fåtal andra klasser och var ofta inblandad i andra japanska studenters studier. Hur jag än vrider och vänder på det gick det bara inte att jämföra med  mina universitetsstudier i Sverige.

Det är även något jag hört från många andra utländska utbytesstudenter, speciellt om du tänker studera humaniora eller liknande. Lektionerna höll inte samma kvalitet och det ställs inte samma krav på kritiskt tänkande. Att kunna få ett jobb i Japan är ett bra mål att ha, men det är viktigt att även tänka mer långsiktigt och vilken typ av utbildning du vill ha.

Klarar du av att betala 4 års terminsavgifter? Det kan vara värt det, men du måste tänka ordentligt på om du kommer få något ut av din tid i Japan. Överväg noggrant om du är i en position att ta på dig stora skulder och om du kommer ha en inkomst i framtiden som kan hantera återbetalningen.

Jobbsökande för universitetsstudenter är helvetet på jorden. Jobbsökningsprocessen för universitetsstudenter är allt annat än roligt. Ta en titt nedan så förstår du kan vad jag menar:

Det finns alltid en väg

Det kan vara en något dyster läsning att redogöra för möjligheterna att få jobb i Japan. Det är inte omöjligt men det krävs väldigt stort engagemang och målmedvetenhet. Viktigast av allt är att du har självinsikt och inser vad som är realistiskt och om du verkligen kan tänka dig att skaffa familj och leva i Japan. Har du aldrig varit i Japan så är första steget givetvis att åka över en gång innan du fattar några stora beslut.

Jag lyckades hitta ett jobb i Japan och jag känner andra som lyckats också, så det går! Om du undrar över något är det bara att skriva en kommentar eller höra av dig!

Varför inte läsa vidare om hur du får praktik på svenska ambassaden eller 8 anledningar varför man bara måste älska livet i Japan.

6 reaktioner på ”Jobba i Japan – Den ultimata guiden till jobbet<span class="wtr-time-wrap after-title"><span class="wtr-time-number">18</span> min läsning</span>”

  1. Mycket bra läsning! Både jag och min sambo är extremt sugna på att byta ut den västerländska livsstilen och har satt våra ögon på just japan.
    Problemet ligger väl i att vi har 2 barn tillsammans och ska precis hoppa in i japanska utbildningen här i Sverige.
    Hur gick du tillväga för ditt jobb? Vad jobbar du som?
    Har du haft många eller större problem som svensk i Japan?
    Om man nu har 2 barn, hur tror du det skulle fungera, både med flytt och skolor osv.
    Tacksam för svar!

  2. Hej

    Tack för en intressant sida, undrar hur det japanska sjukförsäkringssystemet ser ut?
    Min son har fått jobb sedan några månader tillbaka och har spouse visa för ett år.

    Omfattas han av japansk statlig sjukförsäkring eller måste han skaffa en egen?

    Mvh Ove

    1. Hej Ove,

      Tack för din kommentar!

      I Japan är man skyldig att betala in till statlig sjukförsäkring från dag ett som nyinflyttad, såvida du inte har ett jobb från dag ett. Detta är något man gör så fort man registrerar sig hos de lokala myndigheterna och är en relativt smärtfri process. Summan är beroende på förra årets inkomst, så i din sons fall lär det inte bli särskilt mycket. Den statliga sjukförsäkringen innebär att staten täcker 70% av ev. omkostnader, om jag inte minns fel.

      Eftersom han har fått jobb är det däremot mycket troligt att hans företag sköter detta åt honom. Då blir det en form av privat sjukförsäkring som går genom företaget, och din son behöver egentligen inte ens tänka på det.

      Jag hoppas detta svarar på din fråga!

      1. Hej

        Tack för mycket värdefull information att japansk sjukförsäkring är obligatorisk. Dock är läget lite oklart så jag har bett honom att gå till myndighetskontoret och reda ut det hela så att han är säker på att betala de avgifter som han är skyldig att betala. Sen är väl frågan om man borde komplettera med en privat försäkring som täcker ev. hemtransport osv vid allvarligare sjukdom.
        Det verkar dock svårt att teckna en sån från sverige men jag förmodar att det går bra att göra på plats i Tokyo?

        Mvh Ove

        1. Hej igen Ove,

          Ja precis, myndigheterna kommer hjälpa honom med vad som ska göras. Jag tycker även att företaget han jobbar på bör ha en obligation att informera honom om vad som måste göras.

          Gällande privata försäkringar vet jag inte tillräckligt mycket för att kunna säga något tyvärr. Återigen vore det bästa om din sons företag kunde hjälpa honom med sådana frågor.

  3. Hej!

    Super bra sida. Fick väldigt mycket klarhet i hur jag måste få tillväga för att ens börja drömma om ett liv i Japan.

    Något jag har som största orosmoment, det är att jag har en dotter på 8 år och just detta med skola.
    Jag vet mycket väl att det finns engelsk /japabska skolor.
    Men hur smidigt är det egentligen som ensam förälder att få ordning på detta. Är det ens uppskattat att komma vara ensam förälder även utländsk på köpet.

    Tack på förhand
    / Johnna

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.